Tytuł: | Środowiskowe zagrożenia zdrowia | | Autor: | Marek Siemiński | | ISBN: | 978-83-01-13561-4 | | Ilość stron: | 660 | | Data wydania: | 2008 | | Wydawnictwo: | PWN | |
| Cena: | 69.00zł | |
Autor przedstawia środowiskowe zagrożenia zdrowia ludzi powodowane przez różne czynniki szkodliwe występujące w środowisku: biologiczne, geologiczne, chemiczne i fizyczne.
Przez środowiskowe czynniki szkodliwe rozumie się czynniki o niskim natężeniu, działające całą dobę i przez długi czas na wszystkich członków społeczności ludzkich, z których skutki zdrowotne pojawiają się po długim okresie ekspozycji i są często specyficzne.
Czynniki szkodliwe są zwykle związane z określonymi formami aktywności ludzkiej, jak: spożywanie posiłków, spędzanie czasu w zamkniętych pomieszczeniach, przebywanie na ulicy, wypoczynek, pobyt na wsi, podróżowanie itp.
Nie są to problemy nowe, istniały zawsze, nie stanowiły jednak wyodrębnionej wiedzy, lecz wchodziły w zakres medycyny, toksykologii, ochrony środowiska itp.
Książka ta jest pierwszą publikacją traktującą odrębnie i całościowo ten temat. Szczególnym jej walorem jest zatem interdyscyplinarność ujęcia i inspirujący sposób wykładu.
Publikację adresujemy do szerokiego grona odbiorców: od naukowców, wykładowców przedmiotów dotyczących ochrony środowiska i zdrowia, słuchaczy studiów medycznych i przyrodniczych aż do czytelnika chcącego pogłębić swą wiedzę w zakresie działań prozdrowotnych.
Rozdziały:
Część ogólna. Środowiskowe zagrożenia zdrowia na tle innych zagrożeń. Substancje i czynniki szkodliwe. Szacowanie ryzyka
1.Podstawowe definicje i pojęcia 1.1.Specyfika środowiskowych zagrożeń zdrowia 1.2.Skutki zdrowotne ekspozycji ludzi na zanieczyszczenia środowiskowe 1.3.Środowiskowe zagrożenia zdrowia według zasięgu 1.4.Podstawowe pojęcia 1.5.Gdzie jesteśmy w skali zagrożeń? 1.6.Czynniki wpływające na wielkość ryzyka 1.7.Przyczyny śmiertelności – porównanie różnych przyczyn bezpośrednich 1.8.Rodzaje zagrożeń i media przenoszące ryzyko 1.9.Specjalne czynniki zagrożeń 1.10.Substancje i czynniki zagrażające zdrowiu Karty ilustracyjne 1.Nadmiar fluoru z herbaty prasowanej 2.Love Canal 3.Nowe choroby: wzw typu C, D i E 4.Emisja radioaktywności z węgla 5.Zanieczyszczenia powietrza a masa urodzeniowa dzieci 6.Ołów w tuńczykach 7.Azbest i rak w Japonii 8.Rtęć a rewaloryzacja starych budynków fabrycznych 9.Zanieczyszczenia powietrza w budynkach i na zewnątrz 10.Campylobacter i jego bliżsi i dalsi kuzyni 11.Metale ciężkie w tkankach ludzi dawniej i dziś
2.Statystyczna istotność badań, testów i prognoz 2.1.Dwa przykłady zbierania danych 2.2.Wpływ sposobu zbierania informacji na wyniki badań 2.3.Trzeci przykład zbierania danych i interpretacji wyników 2.4.Przykład czwarty – epidemiologiczny 2.5.Wniosek ogólny dotyczący badań epidemiologicznych Karty ilustracyjne 12.Żywność w puszkach aluminiowych 13.Cytat z raportu EEHC dla palaczy 14.Arsen w owocach morza 15.Dioksyny w kurczakach 16.Kadm w nerkach 17.Alkohol i ołów 18.Zagrożona kobiecość 19.PbB (ołów we krwi) u dzieci w różnych krajach 20.Brak dowodów na wpływ metali ciężkich na ubytki słuchu u dzieci
3.Szacowanie ryzyka 3.1.Co należy wiedzieć o zagrożeniach? 3.2.Zależność dawka-efekt 3.3.Losy ksenobiotyków w organizmie 3.4.Nowe zagrożenia 3.5.Sposób przeliczania dawek i poziomów zagrożeń z badań dla zwierząt na ludzi 3.6.Biomarkery 3.7.Toksyczne działanie ksenobiotyków na organizm ludzki 3.8.Rola wolnych rodników 3.9.Nowotwory 3.10.Środowisko zagrożenia i zdrowia a układ immunologiczny człowieka 3.12.Środowiskowe zagrożenia zdrowia a możliwości rozrodcze i rozwojowe ludzi Karty ilustracyjne 21.Amalgamat rtęci na plomby stomatologiczne 22.Metale ciężkie w obrzędach i medycynie ludowej 23.Fluoroza jako skutek spalania złego węgla 24.Lateks 25.Awaria w Czarnobylu a niedobory jodu 26.Choroby roznoszone przez owady
4.Zarządzanie ryzykiem 4.1.Wyznaczanie wielkości ryzyka 4.2.Postępowanie z ryzykiem 4.3.Pełna charakterystyka zagrożeń 4.4.Informowanie o zagrożeniach 4.5.Nowe inicjatywy Karty ilustracyjne 27.Kosmetyki 28.Chlor 29.Skutki spalania węgla 30.Niedoceniane zagrożenie? 31.Czy mężczyznom grozi zanik potencjału rozrodczego? 32.MMT 33.MTBE 34.Aminy
Część szczegółowa. Co, gdzie i czym nam grozi
5.Czy w domu najlepiej? 5.1.Źródła emisji 5.2.Sick building syndrom Karty ilustracyjne 35.Nitrozoaminy 36.PCT, PCN i polichlorowane parafiny 37.Plastyfikatory tworzyw sztucznych 38.Źródła N-nitrozoamin w Niemczech 39.Szkodliwość substancji nadpsutych i niedojrzałych 40.Groźne świece 41.Zapach wykładzin podłogowych
6.Na ulicy i w drodze 6.1.Zagrożenia zdrowia powodowane przez zanieczyszczenia powietrza atmosferycznego 6.2.Zagrożenia zdrowia hałasem i drganiami Karty ilustracyjne 42.Dalsze kłopoty producentów chloru 43.Karcynogenność napojów alkoholowych 44.Cena dłuższego życia 45.Starszym gorzej 46.Dodatki zmniejszające palność 47.Pestycydy w samolotach
7.Na talerzu i w szklance 7.1.Metale ciężkie czy raczej pierwiastki całkowicie zbędne dla organizmu 7.2.Zagrożenia zdrowia powodowanie przez aluminium 7.3.Arsen 7.4.Chloroorganiczne polutanty środowiskowe (CHOPŚ) 7.5.Brom i związki bromoorganiczne 7.6.Zagrożenia zdrowia ludzi kadmem 7.7.Zagrożenia zdrowia rtęcią 7.8.Zagrożenia cyną 7.9.Naturalne szkodliwe substancje zawarte w pokarmach 7.10.Chemiczne konserwanty żywności i inne zagrożenia zdrowia wchłaniane drogą pokarmową 7.11.Napromieniowana żywność 7.12.Grilowanie Karty ilustracyjne 48.Węchowe ostrzeżenia 49.Zaskakujące geograficzne różnice zachorowalności na raka 50.Antywitaminy 51.Niedoszłe, i nie tylko, gazy bojowe 52.Ołów i Alzheimer 53.Nitrofurany 54.Pyły respirabilne i tlenki siarki 55.Radioaktywność niektórych substancji 56.Nowe wartości, czyli krewniacy kapusty
8.Co za dużo lub za mało, to niezdrowo 8.1.Wstęp 8.2.Zagrożenie środowiska spowodowane przez fluor 8.3.Środowiskowe zagrożenia zdrowia związane z zapotrzebowaniem organizmu na jod 8.4.Chrom, kobalt, mangan, nikiel, miedź, cynk, molibden, wanad i żelazo 8.5.Zagrożenia spowodowane przez selen Karty ilustracyjne 57.Bilans zysków i strat: niektóre witaminy 58.Ołów w organizmie a dysfunkcja nerek 59.Ostrożnie z wnioskami wyciąganymi z badań prowadzonych na zwierzętach 60.Japońska cena postępu 61.Różne punkty widzenia 62.Pochwała wstrzemięźliwości 63.Znamiona na skórze i ryzyko czerniaka 64.Dym tytoniowy w środowisku 65.Radioaktywność własna 66.Prawdziwie gorące miejsca na Ziemi
9.Na urlopie i nie tylko 9.1.Czynniki rozwoju społeczności ludzkich 9.2.Fale ciepła i szoki termiczne 9.3.Nowe, niekorzystne zjawiska 9.4.Wpływ promieniowania nadfioletowego na zdrowie ludzi Karty ilustracyjne 67.Rezygnacja z azbestu 68.Pfiesteria Pescicida 69.Podróże lotnicze i kosmiczne 70.Jeszcze o wirusach wywołujących nowotwory 71.Czy bakterie wywołują nowotwory? 72.Zagrożenie radiologiczne dla przyrody żywej
10.Wśród fal (elektromagnetycznych) 10.1.Występowanie i własności pól elektromagnetycznych 10.2.Właściwości elektryczne tkanek 10.3.Makroskopowy opis zjawisk elektromagnetycznych w żywej tkance 10.4.Fluktuacje prądów i pól 10.5.Oddziaływanie EMF na żywe struktury na poziomie molekularnym 10.6.Ocena ekspozycji na EMF 10.7.Badania epidemiologiczne i kliniczne 10.8.Odległe skutki zdrowotne ekspozycji na EMF: nowotwory 10.9.Nienowotworowe skutki oddziaływania EMF na organizmy żywe 10.10.Procesy zależne od czasu 10.11. Podsumowanie oddziaływania pól elektromagnetycznych na organizmy żywe Karty ilustracyjne 73.Ofiary bomb atomowych 74.Metale szlachetne mogą być szkodliwe 75.Rtęć - inicjatorem chorób autoimmunologicznych 76.Zaskakujące skutki ekspozycji na mikrofale 77.Monitory ekranowe 78.Żółtaczka, mikotoksyny i wątroba
11.Z „komórką” przy uchu 11.1.Informacje ogólne 11.2.Bazowe stacje nadawczo-odbiorcze 11.3.Radiolinie 11.4.Indywidualne telefoniczne aparaty przenośne 11.5.Inne źródła EMF wysokiej częstotliwości 11.6.Oddziaływanie EMF HF na tkankę żywą 11.7.Efekt termiczny 11.8.Specific Absorption Rate (SAR) 11.9.Najwyższe dopuszczalne natężenie pól elektromagnetycznych dla populacji generalnej 11.10.Nietermiczne skutki zdrowotne ekspozycji na fale elektromagnetyczne 11.11.Skutki ekspozycji na MF z innych źródeł niż telefony komórkowe 11.12.Ekspozycja na MF od aparatów komórkowych a nowotwór 11.13.Inne skutki zdrowotne użytkowania telefonów komórkowych Karty ilustracyjne 79.Linie energetyczne i białaczka dzieci 80.Jeszcze o selenie 81.Woda oligoceńska, nadzieje i obawy 82.Deficyt jodu na świecie 83.Straszne pleśnie
12.Bliżej natury – rolnikom lepiej? 12.1.Zagrożenia stwarzanie przez odory z ferm hodowlanych 12.2.Pył organiczny 12.3.Pestycydy 12.4.Jakość wody Karty ilustracyjne 84.Estrogenowa huśtawka 85.PCB i słuch 86.Jeszcze o befsztykach 87.Niektóre wyniki testu obecność substancji szkodliwych i korzystnych w produktach żywnościowych 88.Aktywność promieniotwórcza gleby 89.Zagrożona męskość 90.Ołów w glebie w PbB 91.Najnowsze zagrożenia 92.Ruszajmy się dla zdrowia 93.Wpływ ołowiu na rozwój dzieci 94.Skutki spalania gazu w mieszkaniach 95.Schistosomatoza zdobywa nowe stanowiska 96.Inna, tym razem przyjazna twarz chloru 97.Jeszcze o spermie
13.Blisko składowisk lub spalarni odpadów 13.1.Składowiska odpadów komunalnych 13.2.Dzikie składowiska odpadów 13.3.Ocena ryzyka zdrowotnego 13.4.Skutki psychologiczne dla społeczności lokalnej 13.5.Spalarnie odpadów 13.6.Emisja niebezpiecznych substancji ze spalarni odpadów 13.7.Obawy społeczności lokalnych przed spalarniami odpadów Karty ilustracyjne 98.Spalanie śmieci i dioksyny 99.Jeść albo nie jeść ryby, oto jest pytanie! 100.Broń biologiczna 101.Kłopoty z kosmetykami 102.Czy TBT zagraża żeńskości? 103.Zabójcza słabość 104.Orange agent w Wietnamie 105.Jeszcze więcej o estrogenie disruptore 106.Skuteczność profilaktyki przeciwołowiowej 107.Awantura o Konstantynów
14.Problemy psychologiczne 14.1.Zdrowotne skutki promieniowania jonizującego Karty ilustracyjne 108.Bakterie i grzyby we wdychanym powietrzu na Śląsku i w tuczarniach 109.Zdrowie mieszkańców terenów o podwyższonej naturalnej radioaktywności 110.Zdrowe zioła 111.Cukrzyca a stężenie nitratów w wodzie 112.Ołów w organizmie a poziom PbB 113.Najczęstsze narażenie na kontakt z niklem 114.Jeszcze poważnie o mikotoksynach
15.Król nie chodzi nagi! 15.1.Skóra jako półprzepuszczalna bariera 15.2.Uszlachetnianie tkanin i ich barwienie 15.3.Każdy nosi buty Karty ilustracyjne 115.Synergiczne działanie pestycydów 116.Raport o żywności w Polsce 117.Zależność PbB-PbA 118.Unia Europejska wprowadza normy na mikotoksyny 119.Kounizm uosparniał? 120.Three Mile Island 121.Od dioksyn do bakterii 122.Lektyny
16.Dobre rady 16.1.Ocena wiarygodności źródeł informacji o zagrożeniach 16.2.Znane wypadki Karty ilustracyjne 123.Syndrom Zatoki Perskiej 124.Wątpliwa poprawa: arsen zamiast bakterii 125.Lampy fluorescencyjne 126.W wiktoriańskiej Anglii
17.Światowe uwarunkowania środowiskowych zagrożeń zdrowia 17.1.Co dalej? 17.2.Degradacja środowiska naturalnego dwóch państw deltowych Karty ilustracyjne 127.Alkaloidy w pokarmach 128.Charakterystyczne środowiskowe zagrożenie typu biologicznego: wścieklizna 129.Płyn Lugola nigdy nie jest dobry po napromieniowaniu 130.Opóźnienia rozwojowe dzieci 131.Dodatki do paliw silnikowych 132.Częste zjadanie ryb a zatrucie rtęcią 133.Możliwa karcynogenność azotynów 134.Direct Black 38
Uzupełnienia 1.Biomarkery 2.Błona komórkowa 3.DNA 4.Gruczoły hormonalne 5.Kompleks estrogenowy – ludzie 6.Kompleks estrogenowy – zwierzęta 7.Kreatynina 8.Mutacje 9.Procesy naprawcze 10.Onkogeny i geny supresorowe 11.Receptrory 12.Badania kohortowe i RR 13.Stosunek szans lub OR 14.Standaryzowane współczynniki zachorowalności 15.Charakterystyczne poziomy głośności dla częstości 1000 Hz 16.Średnice pyłów występujących w powietrzu 17.Potencjały i prądy generowane w ciele ludzkim 18.Promieniowanie elektromagnetyczne 19.Supresorowy gen p53 i p21 20.Badania epidemiologiczne i zjawisko klastrów 21.Skutki uboczne zażywania leków 22.Nowotwór a wirusy 23.Choroby krwi 24.Rozkład normalny 25.Różnice gatunkowe podatności na karcynogeny 26.Organizm jako system dynamiczny 27.Jednostki 28.Cykliczność procesów biologicznych 29.Cytokiny 30.Nowe choroby: priony 31.Endocrine disruptors (EDs) 32.Hormony płciowe człowieka 33.Pleśnie w mieszkaniu 34.Nowo zidentyfikowane i rozprzestrzeniające się choroby 35.Tempo procesów metabolicznych i charakterystyczne różnice pomiędzy niemowlęciem, dzieckiem i dorosłym 36.Szok anafilaktyczny 37.Odporność bakterii na antybiotyki 38.Zarazki 39.Rozporządzenia dotyczące dopuszczalnych stężeń czynników szkodliwych w środowisku
|