W książce poruszono problemy związane z żywieniem poza- i dojelitowym. Podano nowoczesne standardy oceny stanu odżywienia, leczenia żywieniowego w szpitalu, w domu, monitorowania leczenia oraz standardy dotyczące praktycznych problemów związanych z żywieniem poza- i dojelitowym.
Omówiono także standardy postępowania w przypadkach powikłań, np. zakażeń.
Książka powinna się znaleźć w biblioteczkach na wszystkich oddziałach, gdzie jest prowadzone żywienie poza- i dojelitowe, szczególnie na oddziałach chirurgicznych.
Rozdziały: 1. Definicje i określenia 2. Organizacja żywienia i leczenia żywieniowego w szpitalu 3. Standard leczenia żywieniowego w szpitalu 4. Ocena stanu odżywienia 5. Leczenie żywieniowe w warunkach domowych 6. Plan leczenia żywieniowego 7. Leczenie żywieniowe w stanach terminalnych (konsensus Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego) 8. Standard wprowadzania cewnika do żywienia pozajelitowego do żyły głównej 9. Standard posługiwania się kaniulą, cewnikiem lub portem i linią żylną do żywienia pozajelitowego 10. Standard stanu chorego umożliwiający leczenie żywieniowe 11. Standard programu żywienia pozajelitowego 12. Monitorowanie leczenia żywieniowego 13. Standard zgłębnikowania przez nos do żywienia dożołądkowego i dojelitowego 14. Standard postępowania w przypadku podejrzenia zakażenia dostępu żylnego 15. Standard postępowania w przypadku potwierdzenia zakażenia związanego z dostępem żylnym 16. Piśmiennictwo
|