Tytuł: | Sztuka podejmowania gości czyli udane przyjęcie | | Autor: | Elisabeth Bonneau | | ISBN: | 978-83-7243-782-2 | | Ilość stron: | 128 | | Data wydania: | 2009 | | Format: | 16.5x21.0cm | | Wydawnictwo: | RM | |
| Cena: | 29.90zł | |
Bez dobrego jedzenia, dobrego wina i dobrych przyjaciół nie można świętować. Vicco von Bülow (Loriot) W dużym bądź małym kręgu, z okazji ślubu, chrzcin, spotkania biznesowego lub bez okazji - powodów do wspólnego biesiadowania jest wiele. Jak przygotować przyjęcie, aby było ono udane? Jak je poprowadzić i jak pożegnać gości? Tego dowiecie się z naszego poradnika. Doskonałe przygotowanie: skorzystajcie z doświadczeń ekspertki, a wasi goście na pewno wyjdą z przyjęcia zadowoleni. Praktyczne rady i wskazówki ułatwią wam zaplanowanie przyjęcia z każdej okazji i wybrnięcie z kłopotliwych sytuacji. Przyjemność dla gości i gospodarzy: od stylowego powitania, perfekcyjnie przygotowanego posiłku po rozmowy przy stole - jak zachwycić gości, nie męcząc się przy tym. Spotkania w ogrodzie i pikniki. Eleganckie świętowanie: w domu i restauracji. Pomysły na zaproszenia, ilustracje ułatwiające ustawienie bufetu, eleganckie nakrycia -- kto zamawia, kto płaci.
• Od przygotowań do pożegnania • Rady na sytuacje awaryjne • EXTRA: idealne zaproszenie
Autorka, Elizabeth Bonneau, od ponad dziesięciu lat prowadzi seminaria na temat stylu i organizacji spotkań. Do jej klientów zaliczają się między innymi Deutsche Bank i Daimler- Chrysler. Pisze artykuły do prasy i jest autorką licznych poradników.
Rozdziały:
MĄDRZE PLANOWAĆ, ORGANIZOWAĆ I PRZYGOTOWYWAĆ Święto dla gości Kogo zaprosić? Lista gości Specyficzna kultura spotkań Co do minuty - czas dla gości Zaproszenie Formułujemy zaproszenie Prosimy o odpowiedź Organizacja to nie wszystko Przewidywanie, uwzględnianie Ostatnie przygotowania - gotowi do występu Kiedy w drzwiach stają niezapowiedziani goście
KUCHNIA, PIWNICA, STÓŁ - SCENOGRAFIA I REKWIZYTY Kto gdzie siada, co stoi na stole Żeby wszystko miało swój porządek - usadzenie przy stole Stół nakryty profesjonalnie Jedzenie - planowanie dla smakoszy Profesjonalne zestawienie menu Smacznie gotować Bufet - praktyczny, elastyczny i dobry Na zdrowie Co powinniście wiedzieć jako znawcy win" Alternatywa dla wina
WITAMY, WILLKOMMEN, BIENVENUE, WELCOME Przychodzą goście! Żeby goście dobrze się u was czuli - powitanie Tak ułatwiacie gościom oczekiwanie Otwiera żołądek i pobudza język - aperitif To jest urocze - postępowanie z prezentami Mowa powitalna Proszę do stołu Reżyseria przy stole - przejrzysta i profesjonalna Dobry przykład Podawać do stołu jak profesjonalista Profesjonalne serwowanie napojów Miłej rozmowy! Przyjemne rozmowy Ty też coś powiedz - toasty przy stole Jak zachować twarz - przewidywalne trudności Pech i niepowodzenia Udany finał Kawa, herbata i Co. Do widzenia - miłe pożegnanie Dobranoc - goście nocujący
ZMIANA SCENY - ZAPRASZANIE GOŚCI DO RESTAURACJI Właściwa oprawa dla waszego zaproszenia W domu czy w restauracji - kryteria wyboru Róża bez kolców - spotkanie urzędowe Z wdziękiem, ale zdecydowanie Równowaga między biznesem a życiem prywatnym W wielkim stylu - bankiet Dla wszelkiej pewności - umowa z restauracją Każdy gość na swoim miejscu Mało miejsca na secjalne życzenia Gospodarz jako gość "Proszę o kartę" - zamawianie dla gości "Czy można prosić?" - porozumienie z personelem Proszę o rachunek - płacenie za gości
PIĘĆ OKAZJI, ŻEBY ZAPROSIĆ GOŚCI Breakfast + lunch = brunch Co goście chętnie piją przed południem Smakołyki na dobry początek dnia Można bez plotek Kawa i ciasto Świętowanie na świeżym powietrzu Bez planu się nie da Z życia zawodowego - powitanie i pożegnanie z firmą Powitanie Pożegnanie Zaręczyny i wesele Zaręczyny - wesele w skromniejszym wydaniu Przed ślubem - wieczór panieński i kawalerski Kiedy dwoje wkracza na nową drogę życia - wesele Zapraszamy na oglądanie - nowe mieszkanie Wiecha - prosta sprawa Parapetówka - dom zaczyna żyć Chrzciny i Pierwsza komunia Czas i miejsce - gdzie i kiedy świętować Kogo zaprosić? Strój Urodziny - kiedy dzieci świętują Rodzice jako asystenci Dziecko jako gospodarz Uroczystości rocznicowe - srebrne wesele i złote gody Srebrne wesele Złote gody Konsolacja Pozwólcie sobie pomóc
|