Tytuł: | Tabele składu i wartości odżywczej żywności | | Autor: | Hanna Maria Kunachowicz, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow | | ISBN: | 78-83-200-5311-1 | | Ilość stron: | 1182 | | Data wydania: | 11/2017 dodruk wydanie 2 | | Oprawa: | Twarda | | Format: | 21.0x25.0cm | | Wydawnictwo: | PZWL | |
| Cena: | 259.00zł | |
Książka zawiera dane o wartości energetycznej i zawartości kilkudziesięciu składników odżywczych, takich jak: białko ogółem, białko zwierzęce i roślinne, tłuszcz, cholesterol, węglowodany, sacharoza, laktoza, skrobia, błonnik pokarmowy, kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone, aminokwasy, wybrane składniki mineralne i witaminy w produktach spożywczych i potrawach, wyrażone w 100 g potrawy gotowej do spożycia oraz receptury potraw.
Przedstawione dane zostały opracowane w Zakładzie Wartości Odżywczych Żywności i Żywienia im. prof. dr. A. Szczygła w Warszawie.
Rozdziały:
Wstęp
Introduction
Tabele składu i wartości odżywczej produktów spożywczych
Food products - composition and nutritive value
Tabele składu i wartości odżywczej potraw
Dishes - composition and nutritive value
Receptury potraw
Recipes of dishes
Piśmiennictwo
References
Systematyczne nazwy roślin i zwierząt
Scientific names of plants and animals
Skorowidz polsko-angielski
Index english-polish
|