Tytuł: | Technologie produkcji cukierniczej Część 1 | | Autor: | Magdalena Kaźmierczak | | ISBN: | 978-83-7544-360-8 | | Ilość stron: | 304 | | Data wydania: | 08/2011 | | Format: | 16.5x23.5cm | | Wydawnictwo: | REA | |
| Cena: | 34.90zł | |
Technologie produkcji cukierniczej część 1 – podręcznik przeznaczony dla uczniów i słuchaczy kształcących się w zawodzie cukiernik w zasadniczych szkołach zawodowych i szkołach policealnych.
Treści zawarte w podręczniku pozwalają uczniom i przyszłym pracownikom zakładów cukierniczych zdobyć aktualną wiedzę w zakresie: • znaczenia i roli żywności w żywieniu człowieka, • procesów zachodzących w produktach spożywczych i metod ich utrwalania, • opakowań żywności, ze szczególnym uwzględnieniem wyrobów cukierniczych i ciastkarskich, • organizacji produkcji ciastkarskiej i cukierniczej z uwzględnieniem systemu HACCP, • normalizacji certyfikacji w produkcji ciastkarskiej i cukierniczej, • charakterystyki surowców cukierniczych, • charakterystyki i technologii wytwarzania półproduktów ciastkarskich.
W podręczniku uwzględniono także tradycyjne i nowoczesne rozwiązania technologiczne oraz obowiązujące przepisy prawne. Liczne ilustracje, fotografie, schematy poglądowe ułatwiają zrozumienie opisanych czynności oraz przebieg produkcji i poszczególnych procesów.
Podręcznik został opracowany zgodnie z aktualną podstawą programową i programem nauczania. Uwzględnia standardy wymagań egzaminacyjnych potwierdzających kwalifikacje zawodowe dla zawodu cukiernik.
|