Księgarnia naukowo-techniczna styczna.pl

Księgarnia naukowo-techniczna
styczna.pl

 


Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Poradniki » Kulinaria » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Albumy
Architektura
Beletrystyka
Biochemia
Biologia
Biznes
Budownictwo
Chemia
Design DTP
E-biznes
Ekologia i środowisko
Ekonometria
Ekonomia Finanse
Elektronika
Elektrotechnika
Encyklopedie
Energetyka
Fizyka
Fotografia
Geografia
Historia
Informatyka
Maszynoznawstwo
Matematyka
Medycyna
Motoryzacja
Polityka
Popularnonaukowe
Poradniki
  Astrologia Ezoteryka
  Bezpieczeństwo
  Biografie
  Ciąża
  Dieta Odchudzanie
  Dzieci Młodzież
  Edukacja
  Etyka
  Film Teatr
  Filozofia
  Gry i zabawy
  Historia literatury
  Hobby
  Język polski
  Języki obce
  Językoznawstwo
  Kolekcjonerstwo
  Komunikacja społeczna
  Kosmetyka Uroda
  Kulinaria
  Kultura Cywilizacja
  Literatura faktu
  Literaturoznawstwo
  Malarstwo Rysunek
  Mitologia
  Moda
  Motywacyjne
  Muzyka
  Myślistwo Rybołówstwo
  Nauka
  Nauki tajemne
  Niepełnosprawni
  Ogród
  Pedagogika
  Relacje damsko-męskie
  Religia
  Reportaż
  Retoryka
  Rodzina
  Rozwiązywanie problemów
  Savoir vivre Wychowanie
  Socjologia
  Stres
  Teologia
  Używki Uzależnienia
  Zdrowie
  Zioła i olejki
  Zwierzaki
Prawo
Sport
Sztuka
Słowniki
Technika
Telekomunikacja
Turystyka
Zarządzanie jakością

Zobacz pełny katalog »
W kuchni jak na wojnie Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX wieku 64.90zł 51.92zł
W kuchni jak na wojnie Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX wieku

Tytuł: W kuchni jak na wojnie Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX wieku
Autor: Maria Barbasiewicz
ISBN: 978-83-7705-927-2
Ilość stron: 264
Data wydania: 12/2015
Oprawa: Twarda
Format: 20.0x24.0cm
Wydawnictwo: Dom Wydawniczy PWN

Cena: 64.90zł 51.92zł


Kto gotował obiady czwartkowe?
Skąd się wzięła zupa rumfordzka i co ją łączy z tytułem szlacheckim?
Jak na kuchnię wpłynęła rewolucja francuska?
Wielcy kucharze, wykwintne potrawy i wystawne stoły, zwykłe kuchty, publiczne jadłodajnie i żołnierskie kantyny, czyli historia opowiedziana od kuchni.
Dzięki Marii Barbasiewicz mamy okazję poznać smaki i zapachy, które cieszyły podniebienia królów i syciły biedaków.

Autorka opisuje związki kuchni i historii na tle wydarzeń politycznych, procesów społecznych i zmian cywilizacyjnych, które kształtowały oblicze świata od końca XVIII do pierwszej połowy XX wieku. Głównymi bohaterami książki są wielcy francuscy kucharze, między innymi Marie Antoine Careme, Auguste Escoffier czy Alexis Soyer. Poznajemy również Paula Tremo – kucharza Stanisława Augusta Poniatowskiego, Karola Gundela – autora najlepszych naleśników, Franza i Eduarda Sacherów – twórców sławnego tortu, oraz sławnego smakosza Maurice’a Edmonda Saillanda Curnonsky’ego – współinicjatora rankingów kulinarnych Michelina.

Obok wielkich kuchmistrzów pojawiają się również artyści, w których dziełach obecne są kulinaria: Andy Warhol i puszka zupy Campbell, magdalenka Marcela Prousta, Uczta Babette Karen Blixen oraz Louis de Funes ze swoją słynną rolą w filmie Skrzydełko czy nóżka.

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 51,92zł

Tytuł książki: "W kuchni jak na wojnie Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX wieku"
Autor: Maria Barbasiewicz
Wydawnictwo: Dom Wydawniczy PWN
Cena: 64.90zł 51.92zł
Klienci, którzy kupili tę książkę, kupili także
Kościół katolicki w realiach władzy komunistycznej na Pomorzu Środkowym w latach 1945-1989
Kościół katolicki w realiach władzy komunistycznej na Pomorzu Środkowym w latach 1945-1989
Ceynowa Tadeusz, Knap Paweł
IPN
Cesarstwo Napoleona
Cesarstwo Napoleona
Ellis Geoffrey
Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Najważniejsza rzecz
Najważniejsza rzecz
Howard Marks
MT Biznes
Kresowi Sarmaci
Kresowi Sarmaci
Joanna Puchalska
Fronda
Współczesna terapia zajęciowa Od teorii do praktyki
Współczesna terapia zajęciowa Od teorii do praktyki
Misiorek Anna, Janus Edyta, Kuśnierz Miłosz, Bugaj Rafał
PZWL
Skoda Fabia II
Skoda Fabia II
Jerzy Jałowiecki
WKŁ
 Koszyk
1 x Postępowanie w obrażeniach ciała w praktyce SOR
1 x Ziołolecznictwo Ojców Bonifratrów
1 x Alfabet Matki Teresy z Kalkuty
1 x Co jeść przy chorobach stawów i kości Przepisy na wyśmienite i zdrowe potrawy
1 x Kodeks postępowania administracyjnego Komentarz Wydanie 12
1 x Diagnoza zaburzeń ze spektrum autyzmu
586.39zł
Wydawnictwo
Tu można zobaczyć wszystkie książki z wydawnictwa:

Dom Wydawniczy PWN
 Kategoria:
 Chemia
Cienkie warstwy i nanostruktury cienkowarstwowe eksperymentalne metody wytwarzania i badania właściwości

Cienkie warstwy i nanostruktury cienkowarstwowe eksperymentalne metody wytwarzania i badania właściwości

96.00zł
81.60zł
Informacje
Regulamin sklepu.
Koszty wysyłki.
Polityka prywatności.
Jak kupować?
Napisz do Nas.
 Wydawnictwa
 Polecamy
Matematyka konkretna Wydanie 4 Ronald L. Graham, Donald E. Knuth, Oren Patashnik PWN
Rachunek różniczkowy i całkowy Tom 1 Wydanie 12 Grigorij M. Fichtenholz PWN
Windows Server 2008 R2 Usługi pulpitu zdalnego Resource Kit Christa Anderson, Kristin L. Griffin, Microsoft Remote Desktop Virtual Microsoft Press
Linux w systemach embedded Marcin Bis BTC
MERITUM Podatki 2018 Aleksander Kaźmierski Wolters Kluwer
OpenGL w praktyce Janusz Ganczarski BTC
Fizyka współczesna Paul A. Tipler Ralph A. Llewellyn PWN
Akademia sieci CISCO CCNA Exploration Semestr 1 - 4 Praca zbiorowa PWN
Anatomia człowieka Tom 1-5 Komplet Adam Bochenek, Michał Reicher PZWL