Skąd czerpać dobrą energię na co dzień? Odpowiedź jest prosta - z roślin!
Dieta wegańska to obecnie już nie jakaś przejściowa moda — to trend, który opanowuje planetę. Z każdym rokiem ma coraz większy wpływ na nasze życie. Obecnie na świecie kuchnia wege rozpatrywana jest w kontekście ochrony środowiska, wpływu globalnego zanieczyszczenia na nasze zdrowie i przyszłość następnych pokoleń.
Wege energia to książka dla każdego, kto chciałby złapać wiatr w żagle, nabrać pozytywnego nastawienia do życia, zacząć się ruszać i jeść odpowiedzialnie. Zdrowa kuchnia to taka, która przynosi naszemu organizmowi same korzyści. Świadomość tego, co i jak jemy jest tutaj bardzo ważna. Dowiesz się, jak komponować dietę wegańską, jak bilansować w codziennej diecie białka i czy warto na taką dietę przejść.
Będzie smacznie, szybko i zdrowo.
Rozdziały:
ZIELONY STARTER
- Moc i siła z roślin (8)
- Pozytywny trend wege (12)
- Dieta idealna - podstawy jedzenia (20)
- Komponowanie roślinnego jadłospisu dla sportowców (24)
- Niedobory u osób aktywnych na diecie wegańskiej (28)
- Ile białka potrzebujemy i skąd je brać? (32)
- Dobre kalorie z suszonych owoców (36)
- Wegańskie odżywki białkowe (40)
- Szybkie sposoby na wege energię (44)
- Motywacja, czyli biegać każdy może (50)
- Ćwicz serce i rozum (54)
BAZA
- Humus z warzywami - wersja podstawowa (58)
- Kanapki z pesto pietruszkowym i suszonymi pomidorami (60)
- Kotleciki a la falafele z ajwarem (62)
- Bakaliowe kulki raw (64)
- Masło orzechowe z karobem i syropem z agawy (66)
- Miso - odżywcza zupa (68)
- Tofucznica - idealny start z rana (70)
- Pasta bezjajeczna - idealna na kanapki (72)
- Kotleciki pietruszkowe (74)
- Ryż basmati z masłem orzechowym (76)
- Twarożek śniadaniowy z naturalnego tofu (78)
- Smoothie proteinowe po treningu (80)
- Tatar z suszonych pomidorów (82)
- Masło z orzechów włoskich, banana i awokado (84)
- Leczo z cukinii (86)
- Owocowe tofu a la serek homogenizowany (88)
- Masło z awokado i krwawnika (90)
- Smażone tofu na kanapki (92)
- Proteinowa czekoladowa kasza manna (94)
- Twarożek z nerkowców z gruszką i orzechami włoskimi (96)
WIOSNA
- Fasolowe brownie z siemieniem lnianym i rodzynkami (100)
- Carpaccio z pomarańczy i banana z dżemem z dzikiego bzu czarnego i fiołkami (102)
- Wytrawne gofry a la falafele z humusem (104)
- Wegańskie fishburgery z selera (106)
- Gulasz z ciecierzycy ze szpinakiem i z mniszkiem (108)
- Pieczone jabłka faszerowane ryżem i rodzynkami (110)
- Kasza jęczmienna z sezonowymi warzywami (112)
- Kotlety z batatów, siemienia lnianego i ze słonecznika z pomidorową salsą (114)
- Makaron soba z pesto rzodkiewkowym, kremowym sosem chili i pieczarkami (116)
- Mango lassi (118)
- Pancakes z sezonowymi owocami (120)
- Szybka pasta śniadaniowa z pieczarek i ze słonecznika (122)
- Pasztet gryczany pełen roślinnego białka (124)
- Pesto z podagrycznika i bazylii (126)
- Risotto ze szpinakiem i z suszonymi pomidorami (128)
- Sałatka z pieczonych buraków i truskawek (130)
- Sałatka szpinakowo-ciecierzycowa z guacamole i nasionami konopi (132)
- Sojowy schabowy na niedzielny obiad (134)
- Spaghetti z pesto i sosem serowym z ziemniaków (136)
- Ziemniaki faszerowane pesto pietruszkowym (138)
LATO
- Gryczotto na szpinaku z tofu (142)
- Gulasz z boczniaków z pęczakiem (144)
- Gofry jaglane na słodko (146)
- Krem czekoladowy z orzechów i banana (148)
- Banan zapiekany z jabłkiem i masłem orzechowym (150)
- Panierowane kotlety z cukinii (152)
- Pizza z wegańskim serem z ziemniaków (154)
- Paluszki bezrybne - przekąska idealna (156)
- Soczewicowe brownie z lodami i bitą śmietaną (158)
- Smoothie lniane a la mango lassi (160)
- Pesto z rukoli i młodej pokrzywy (162)
- Placki cukiniowe z koperkiem (164)
- Tarta pomarańczowa na surowo z nadzieniem orzechowo-gruszkowym (166)
- Kasza jaglana na słodko z żółtymi burakami (168)
- Ryżowe spring rollsy z awokado i ze szpinakiem (170)
- Smoothie konopne z cytrusami i miętą (172)
- Zupa miso - idealna dla dzieci (174)
- Trufle - idealna przekąska przed treningiem (176)
- Odżywcza zupa na siemieniu lnianym (178)
- Wędzone burgery sojowe w bułkach domowego wypieku (180)
JESIEŃ
- Budyń z siemienia lnianego i orzechów (184)
- Dahl "na winie", czyli jakie białko się nawinie (186)
- Gryczotto ze szpinakiem i z tofu marynowanym w kiszonkach (188)
- Gulasz z czerwonej soczewicy (190)
- Kaszotto z pieczonymi burakami i sosem pomidorowym (192)
- Cukiniowe roladki z ogórkiem, pastą fasolową i rukolą (194)
- Makaron wstążki z wędzonym tofu i sałatą (196)
- Pasta fasolowa curry z pieczoną marchewką (198)
- Wegańskie naleśniki z dżemem i miętą (200)
- Pieczone warzywa z wegańskim majonezem (202)
- Pikantne masło orzechowe z ciastem francuskim (204)
- Prozdrowotna kombucha (206)
- Pomidorowa z ryżem (208)
- Pasztet z czerwonej soczewicy do smarowania (210)
- Spaghetti z cukinii - wegańskie danie na surowo (212)
- Tarta z kaszy jaglanej z jabłkami (214)
- Wegańska fasolka po bretońsku (216)
- Sałatka owocowa - pełna dobrej energii (218)
- Wrapy z czym tylko chcesz (220)
- Rösti z duszonymi warzywami (222)
ZIMA
- Wegańskie bezy (226)
- Ciasteczka owsiano-sezamowe (228)
- Cukiniowe roladki z pastą fasolową (230)
- Białkowy budyń jaglany z owocami (232)
- Gulasz z soczewicy i batatów z pęczakiem (234)
- Pieczone jabłka z czekoladowym budyniem jaglanym (236)
- Kalafiorowa po hindusku (238)
- Krem czekoladowy - jak oryginalny! (240)
- Curry z soczewicy, ciecierzycy i sezonowych warzyw (242)
- Makaron z grochu z pesto pietruszkowym (244)
- Burgery kukurydziane z kurkumą (246)
- Masło z mango, imbiru i migdałów (248)
- Bakaliowe serca energetyczne (250)
- Pasztet z soczewicy i ciecierzycy (252)
- Ryż kurkumowy z awokado (254)
- Sałatka ze szpinaku i z kaszy gryczanej z gruszką i tofu marynowanym w kiszonkach (256)
- Selerybki - idealne danie bezrybne (258)
- Klasyczny smalec z fasoli (260)
- Szakszuka z falafelami (262)
- Zimowa zupa bakaliowo-piernikowa (264)
PODZIĘKOWANIA
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 28,33zł
|