Tytuł: | Whisky leksykon smakosza | | Autor: | David Wishart | | ISBN: | 978-83-8151-284-8 | | Ilość stron: | 272 | | Data wydania: | 11/2019 wydanie 4 | | Format: | 17.0x24.5cm | | Wydawnictwo: | RM | |
| Cena: | 59.99zł | |
Książkę można potraktować jak katalog trunków przeznaczony dla wszystkich, którzy chcieliby kupić dobrą whisky i skonkretyzować swoje oczekiwania związane z tym alkoholem, ale także dla koneserów szukających konkretnych doznań smakowych. Jest to pierwsza na rynku pozycja opisująca whisky słodową w tak praktyczny sposób. Jej autor dr Wishart zapoznaje nas z nowym profilem smakowym whisky.
Wyszczególnia jej 12 aspektów smaku i zapachu: treść, słodkość, aspekt dymny, medyczny, tytoniowy, miodowy, korzenny, winny, orzechowy, słodowy, owocowy i kwiatowy. Odnoszą się one do ponad 400 określeń opisujących whisky, zaczerpniętych z około 1000 opublikowanych uwag z degustacji.Może ona także stanowić swoistego rodzaju przewodnik turystyczny - w niezwykle ciekawy sposób opisano w niej szkockie gorzelnie. Podano informacje o lokalnych atrakcjach dla zwiedzających, imprezach organizowanych przez gorzelnie i o bazie noclegowej.Poznaj zawiły świat rozkoszy niesionych przez "wodę życia"!
W tym nowym, poszerzonym wydaniu znajdziesz: - gruntownie poprawioną autorską klasyfikację whisky typu single malt według smaków; - przegląd najważniejszych whisky słodowych; - prezentację destylarni z całej Wielkiej Brytanii i Irlandii – nie tyko ze Szkocji; - informacje zweryfikowane przez przedstawicieli branży whisky.
Rozdziały:
Część 1 WPROWADZENIE DO WHISKY
Historia whisky Regiony produkcji whisky Wytwarzanie whisky Profil smaku Typy whisky Degustacja whisky
Część II MAPA GORZELNI
Gorzelnie od A do Z Słownik smaków Program Whisky Analyst Podziękowania
|