Księgarnia naukowo-techniczna styczna.pl

Księgarnia naukowo-techniczna
styczna.pl

 


Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Poradniki » Kulinaria » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Albumy
Architektura
Beletrystyka
Biochemia
Biologia
Biznes
Budownictwo
Chemia
Design DTP
E-biznes
Ekologia i środowisko
Ekonometria
Ekonomia Finanse
Elektronika
Elektrotechnika
Encyklopedie
Energetyka
Fizyka
Fotografia
Geografia
Historia
Informatyka
Maszynoznawstwo
Matematyka
Medycyna
Motoryzacja
Polityka
Popularnonaukowe
Poradniki
  Astrologia Ezoteryka
  Bezpieczeństwo
  Biografie
  Ciąża
  Dieta Odchudzanie
  Dzieci Młodzież
  Edukacja
  Etyka
  Film Teatr
  Filozofia
  Gry i zabawy
  Historia literatury
  Hobby
  Język polski
  Języki obce
  Językoznawstwo
  Kolekcjonerstwo
  Komunikacja społeczna
  Kosmetyka Uroda
  Kulinaria
  Kultura Cywilizacja
  Literatura faktu
  Literaturoznawstwo
  Malarstwo Rysunek
  Mitologia
  Moda
  Motywacyjne
  Muzyka
  Myślistwo Rybołówstwo
  Nauka
  Nauki tajemne
  Niepełnosprawni
  Ogród
  Pedagogika
  Relacje damsko-męskie
  Religia
  Reportaż
  Retoryka
  Rodzina
  Rozwiązywanie problemów
  Savoir vivre Wychowanie
  Socjologia
  Stres
  Teologia
  Używki Uzależnienia
  Zdrowie
  Zioła i olejki
  Zwierzaki
Prawo
Sport
Sztuka
Słowniki
Technika
Telekomunikacja
Turystyka
Zarządzanie jakością

Zobacz pełny katalog »
Wielka Kuchnia Klasztorna dla duszy i ciała 99.00zł 84.15zł
Wielka Kuchnia Klasztorna dla duszy i ciała

Tytuł: Wielka Kuchnia Klasztorna dla duszy i ciała
Autor: Jacek Kowalski
ISBN: 9788361374350
Ilość stron: 480
Data wydania: 10/2012
Oprawa: Twarda
Format: 20.5x29.0cm
Wydawnictwo: Dębogóra

Cena: 99.00zł 84.15zł


Ta książka kucharska to wydawnictwo niezwykłe. Zbiera i przypomina ona oryginalne przepisy tradycyjnej kuchni klasztornej. Zdradza prawdziwe kulinarne sekrety kuchni, która przeżywa dziś swój wielki, absolutnie zasłużony, renesans. Znajdujemy tu stare receptury na te najbardziej wyszukane, ale i na te najbardziej popularne potrawy. Od potraw mięsnych po sałatki, od win i nalewek po ciasta i desery. Dania na każdą porę roku i dnia. Na czas postu i czas świętowania Na Boże Narodzenie i Wielkanoc, na Adwent i Wielki Post. Wśród tych oryginalnych potraw na Boże Narodzenie, także te najsłynniejsze, klasztorne: piskorz penitencjarny, szczupak oo. Paulinów, barszcz po franciszkańsku, zupa pustelnicza, uszka jezuickie, pierogi apostolskie, makiełki teologiczne, karp po katolicku, lin po karmelicku, karasie brewiarzowe, jesiotr opata czy kompot ojców duchownych.

Książka ta jest w równej mierze dla ciała jak i dla duszy. Obok przepisów są tu także biesiadne pieśni i toasty, anegdota i gawęda historyczna, żart i prawdziwa lektura duchowa. Po prostu klasztory od kuchni. Przede wszystkim te polskie, ale też te największe i najważniejsze z Francji, Hiszpanii, Niemiec czy Włoch. Jest to przede wszystkim wielka zasługa Jacka Kowalskiego, historyka sztuki, miłośnika kultury staropolskiej ale i wielkiego konesera kulinariów, autora znakomitego cyklu programów telewizyjnych poświęconych kuchni klasztornej. To dzięki niemu i współpracującemu z nim ilustratorowi Piotrowi Łysakowskiemu powstała ta książka, która zachowuje piękny język w jakim owe przepisy były spisywane. Jest ona ozdobiona perełkami sarmackiego humoru i ponętnymi ilustracjami, które pozwalają wczuć się w nastrój towarzyszący staropolskiemu obyczajowi niespiesznego wydobywania z darów natury barw, smaków, aromatów...

Do książki dołączona jest płyta na którą składają się pieśni biesiadne, toasty, piosenki i gawęda. Staropolskie, starofrancuskie i współczesne stylizowane na dawne. Większość przez wieki śpiewana na dworach, dworkach, a niejednokrotnie w klasztornych refektarzach i pod kościołami. Pieśni trubadurów, truwerów, wędrownych mnichów i dworskich muzykantów. 20 utworów od XII do XX wieku. Wszystkie w wykonaniu Jacka Kowalskiego i zespołu "Klub św. Ludwika". Płyta jakiej do tej pory nie było.


Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 84,15zł

Tytuł książki: "Wielka Kuchnia Klasztorna dla duszy i ciała"
Autor: Jacek Kowalski
Wydawnictwo: Dębogóra
Cena: 99.00zł 84.15zł
Klienci, którzy kupili tę książkę, kupili także
Słownik eksportera polsko-rosyjski, rosyjsko-polski. Słownik skrótów ekonomicznych rosyjsko polski
Słownik eksportera polsko-rosyjski, rosyjsko-polski. Słownik skrótów ekonomicznych rosyjsko polski
Kapusta Piotr
Dr Lex
Prawo prywatne międzynarodowe System Prawa Prywatnego Tom 20C
Prawo prywatne międzynarodowe System Prawa Prywatnego Tom 20C
Pazdan Maksymilian
C.H. Beck
Wytrzymałość materiałów
Wytrzymałość materiałów
Michał E. Niezgodziński, Tadeusz Niezgodziński
PWN
Wpływ Unii Europejskiej na arenę stosunków międzynarodowych Normative Power jako hegemonia
Wpływ Unii Europejskiej na arenę stosunków międzynarodowych Normative Power jako hegemonia
Robert Siudak
Adam Marszałek
Teatr dell'arte
Teatr dell'arte
Sosnowska Dorota
Wydawnictwo Uniwersytetu Warszawskiego
Historia powszechna Wiek XVI-XVII Wydanie 12
Historia powszechna Wiek XVI-XVII Wydanie 12
Wójcik Zbigniew
PWN
 Koszyk
0 przedmiotów
Wydawnictwo
Tu można zobaczyć wszystkie książki z wydawnictwa:

Wydawnictwo Dębogóra
 Kategoria:
 Biologia
ABC ewolucji

ABC ewolucji

35.00zł
29.75zł
Informacje
Regulamin sklepu.
Koszty wysyłki.
Polityka prywatności.
Jak kupować?
Napisz do Nas.
 Wydawnictwa
 Polecamy
Miejscowa wentylacja wywiewna Poradnik Optymalizacja parametrów powietrza w pomieszczeniach pracy Maciej Gliński DW Medium
Windows Server 2008 R2 Usługi pulpitu zdalnego Resource Kit Christa Anderson, Kristin L. Griffin, Microsoft Remote Desktop Virtual Microsoft Press
Animacja komputerowa Algorytmy i techniki Rick Parent PWN
Chemia organiczna Część I-IV Komplet J. Clayden, N. Greeves, S. Warren, P. Wothers WNT
Anatomia człowieka Tom 1-5 Komplet Adam Bochenek, Michał Reicher PZWL
Przystępny kurs statystyki z zastosowaniem STATISTICA PL na przykładach z medycyny KOMPLET Tom 1 Tom 2 Tom 3 Andrzej Stanisz StatSoft
3ds Max 2012 Biblia Kelly L. Murdock HELION
Rachunek różniczkowy i całkowy Tom 1 Wydanie 12 Grigorij M. Fichtenholz PWN
Anatomia zwierząt Tom 2 Narządy wewnętrzne i układ krążenia Wydanie 3 Kazimierz Krysiak, Krzysztof Świeżyński PWN