Tytuł: | Właściwości fizyczne żywności | | Autor: | Zbigniew Pałacha, Iwona Sitkiewicz | | ISBN: | 978-83-204-3704-1 | | Ilość stron: | 340 | | Data wydania: | 01/2011 | | Format: | 16.5x24.0cm | | Wydawnictwo: | WNT | |
| Cena: | 49.00zł | |
Jest to pierwsze opracowanie podręcznika, w którym zwięźle omówiono właściwości fizyczne żywności, w tym właściwości mechaniczno-reologiczne, aerodynamiczne, cieplne, powierzchniowe, optyczne, dyfuzyjne, elektryczne, akustyczne z uwzględnieniem żywności sypkiej.
Znajomość tych zagadnień – danych liczbowych, metod badań i ich związku z przetwórstwem jest niezbędna do odpowiedniego projektowania produktu żywnościowego, jego procesu technologicznego i sterowania nim oraz do projektowania maszyn, urządzeń i aparatów niezbędnych we wszystkich branżach przemysłu spożywczego. Obecnie na polskim rynku wydawniczym brak podręcznika ujmującego tak kompleksowo wymienione zagadnienia.
Podręcznik jest przeznaczony głównie dla studentów Technologii Żywności i Żywienia Człowieka, Towaroznawstwa, Biotechnologii i Dietetyki specjalizujących się w technologii i biotechnologii żywności oraz budowie aparatury, a także dla technologów, towaroznawców, producentów żywności, projektantów i konstruktorów aparatury. Przydatny będzie także dla pracowników naukowych tych kierunków i instytutów naukowo-badawczych, dla pracowników biur projektowych, firm i zakładów przemysłu spożywczego oraz placówek zajmujących się kontrolą i bezpieczeństwem żywności.
|