Księgarnia naukowo-techniczna styczna.pl

Księgarnia naukowo-techniczna
styczna.pl

 


Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Technika » Przemysł spożywczy » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Albumy
Architektura
Beletrystyka
Biochemia
Biologia
Biznes
Budownictwo
Chemia
Design DTP
E-biznes
Ekologia i środowisko
Ekonometria
Ekonomia Finanse
Elektronika
Elektrotechnika
Encyklopedie
Energetyka
Fizyka
Fotografia
Geografia
Historia
Informatyka
Maszynoznawstwo
Matematyka
Medycyna
Motoryzacja
Polityka
Popularnonaukowe
Poradniki
Prawo
Sport
Sztuka
Słowniki
Technika
  Aranżacja wnętrz
  Budownictwo lądowe
  Klimatyzacja Ogrzewanie
  Materiały inżynierskie
  Przemysł spożywczy
  Rysunek techniczny
  Rzemiosło
  Spawalnictwo
  Technika
  Technika pomiarowa
  Technika wojskowa
  Tworzywa sztuczne
Telekomunikacja
Turystyka
Zarządzanie jakością

Zobacz pełny katalog »
Współczesna margaryna Aspekty technologiczne i żywieniowe 47.25zł
Współczesna margaryna Aspekty technologiczne i żywieniowe

Tytuł: Współczesna margaryna Aspekty technologiczne i żywieniowe
Autor: Krzysztofa Krygier
ISBN: 978-83-204-3699-
Ilość stron: 168
Data wydania: 10/2010
Format: B5
Wydawnictwo: WNT

Cena: 47.25zł


Pierwsza książka o margarynie! Współczesna margaryna. Aspekty technologiczne i żywieniowe to pierwsza i jedyna tego typu publikacja na rynku krajowym.

Jest to nowoczesne opracowanie na temat produktu towarzyszącemu nam codziennie, budzącego liczne kontrowersje i dyskusje.

Autorzy przedstawili w niej wszystkie zagadnienia dotyczące surowców używanych do jej produkcji w aspekcie składu chemicznego, jakości sensorycznej, żywieniowej czy zdrowotnej.

Udowadniają, że skład dzisiejszej margaryny jest niezwykle korzystny dla organizmu człowieka dzięki czemu wiele instytucji żywieniowych i zajmujących się zdrowiem postuluje zastąpienie tłuszczów zwierzęcych margarynami miękkimi.

Książka stanowi bardzo cenną pozycję na rynku wydawniczym zarówno jako podręcznik dla studentów, jak i bardzo ciekawa książka o charakterze popularno-naukowym.

Rozdziały:

1. Tłuszcze - informacje podstawowe
1.1. Charakterystyka spożywanych tłuszczów
1.2. Budowa chemiczna tłuszczów
1.3. Żywieniowa rola tłuszczów w organizmie
1.3.1. Znaczenie nasyconych kwasów tłuszczowych
1.3.2. Znaczenie nienasyconych kwasów tłuszczowych
1.3.3. Znaczenie izomerów typu trans kwasów tłuszczowych
1.3.4. Sterole i stanole
1.4. Krystalizacja, polimorfizm tłuszczów

2. Historia margaryny
2.1. Historia margaryny na świecie
2.2. Historia margaryny w Polsce
2.3. Podsumowanie

3. Definicja margaryny i prawodawstwo

4. Składniki margaryny
4.1. Składniki fazy tłuszczowej
4.1.1. Historia składu fazy tłuszczowej
4.1.2. Współczesny skład fazy tłuszczowej
4.2. Składniki fazy wodnej
4.2.1. Historia składu fazy wodnej
4.2.2. Współczesne składniki fazy wodnej

5. Technologia produkcji margaryny
5.1. Informacje wstępne
5.2. Historia produkcji margaryny
5.3. Współczesna produkcja margaryny
5.3.1. Zestawienie składników
5.3.2. Mieszanie faz i tworzenie emulsji - emulgowanie
5.3.3. Pasteryzacja
5.3.4. Zestalanie emulsji - chłodzenie i krystalizacja
5.3.5. Wygniatanie - uplastycznianie
5.3.6. Dojrzewanie (temperowanie) - uformowanie struktury krystalicznej
5.3.7. Pakowanie
5.3.8. Leżakowanie, dojrzewanie (temperowanie) margaryny w opakowaniu
5.3.9. Margaryna zwrotna i odpadowa
5.3.10.  Przykładowe linie technologiczne margaryny
5.3.11.  Inne rozwiązania technologiczne

6. Typy margaryn
6.1. Margaryny kubkowe (miękkie)
6.1.1. Margaryny o obniżonej zawartości tłuszczu
6.1.2. Margaryny prozdrowotne
6.1.3. Margaryny ekologiczne
6.2. Margaryny kostkowe
6.3. Margaryny do smażenia
6.4. Margaryny ciekłe
6.5. Margaryny przemysłowe (profesjonalne)
6.6. Miksy

7. Wartość żywieniowa margaryn
7.1. Tłuszcz w zaleceniach żywieniowych
7.1.1. Zalecana ilość spożywanych tłuszczów
7.1.2. Zalecany skład kwasów tłuszczowych
7.1.3. Zalecana ilość spożywanego cholesterolu
7.2. Zawartość tłuszczu w margarynach
7.3. Wartość żywieniowa tłuszczu współczesnych margaryn rynkowych
7.3.1. Skład kwasów tłuszczowych
7.3.2. Zawartość cholesterolu
7.4. Podsumowanie

Klienci, którzy kupili tę książkę, kupili także
Prawo karne Wydanie 20
Prawo karne Wydanie 20
Lech Gardocki
C.H. Beck
Jak modelować zachowania uczniów i zarządzać klasą Wskazówki dla nauczyciela
Jak modelować zachowania uczniów i zarządzać klasą Wskazówki dla nauczyciela
Paul Dix
PWN
Dostatek. Klucz do spełnienia, bogactwa i poczucia szczęścia
Dostatek. Klucz do spełnienia, bogactwa i poczucia szczęścia
Chopra Deepak
Onepress
Historia Polski Historica
Historia Polski Historica
Praca zbiorowa
Dragon
Ku doskonałości
Ku doskonałości
Maciej Wierzbicki
Warszawska Firma Wydawnicza
Harmonia jeźdźca i konia
Harmonia jeźdźca i konia
Sally Swift
Galaktyka
 Koszyk
1 x Amsterdam. Michelin. Wydanie 1
1 x Żywienie człowieka Tom 3 Żywienie człowieka a zdrowie publiczne
1 x Efektywność resocjalizacji nieletnich w warunkach wolnościowych
1 x Dlaczego powinnaś wciąż całować tego samego mężczyznę 10 i pół powodu
1 x Szepty Życie w stalinowskiej Rosji
1 x Słownik medyczny polsko-niemiecki niemiecko-polski + definicje haseł + CD (słownik elektroniczny)
1 x Dwie klęski Wrześniowy syndrom 1939 i klęska Francji 1940 w postawach, zachowaniach i nastrojach społeczeństwa polskiego
1 x A może nie ma się czego bać? Jak zamienić lęk w ciekawość
1 x Geniusz marketingu
1 x 1000 łacińskich słów(ek) Ilustrowany słownik polsko-łaciński łacińsko-polski
1 x Badania i ocena stanu technicznego przewodów kanalizacyjnych
1 x Bezpieczeństwo tożsamości i danych w projektach Web
1 x Intensywne leczenie cukrzycy typu 1
1 x Choroby reumatyczne
1 x Dlaczego on nie kocha, a ona za nim szaleje Wydanie 3
1 x Magnetyzm i nadprzewodnictwo
1 x Bieganie metodą Gallowaya Ciesz się dobrym zdrowiem i doskonałą formą
1 x Wyleczyłem się z Parkinsona
1 x Rachunek różniczkowy i całkowy Tom 1 Wydanie 12
1 x Żylna choroba zakrzepowo-zatorowa
980.06zł
Wydawnictwo
Tu można zobaczyć wszystkie książki z wydawnictwa:

Wydawnictwo WNT
 Kategoria:
 Chemia
Chemia ogólna i nieorganiczna z Tutorem dla maturzystów - kandydatów na studia medyczne. Zadania podstawowe

Chemia ogólna i nieorganiczna z Tutorem dla maturzystów - kandydatów na studia medyczne. Zadania podstawowe

19.20zł
16.32zł
Informacje
Regulamin sklepu.
Koszty wysyłki.
Polityka prywatności.
Jak kupować?
Napisz do Nas.
 Wydawnictwa
 Polecamy
Akademia sieci CISCO CCNA Exploration Semestr 1 - 4 Praca zbiorowa PWN
Chemia organiczna Część I-IV Komplet J. Clayden, N. Greeves, S. Warren, P. Wothers WNT
Rachunek różniczkowy i całkowy Tom 1 Wydanie 12 Grigorij M. Fichtenholz PWN
Autodesk Inventor Professional /Fusion 2012PL/2012+ Metodyka projektowania z płytą CD Andrzej Jaskulski PWN
Anatomia człowieka Tom 1-5 Komplet Adam Bochenek, Michał Reicher PZWL
OpenGL w praktyce Janusz Ganczarski BTC
OpenGL Księga eksperta Wydanie V Richard S. Wright, Jr., Nicholas Haemel, Graham Sellers, Benjamin Lipc HELION
Matematyka konkretna Wydanie 4 Ronald L. Graham, Donald E. Knuth, Oren Patashnik PWN
Programowanie Microsoft SQL Server 2008 Tom 1 + Tom 2 Leonard Lobel, Andrew J. Brust, Stephen Forte Microsoft Press