Tytuł: | Zapomniane warzywa | | Autor: | Teresa Lewkowicz-Mosiej | | ISBN: | 978-83-7785-224-8 | | Ilość stron: | 360 | | Data wydania: | 02/2014 | | Oprawa: | Twarda | | Format: | 14.5x20.5cm | | Wydawnictwo: | Zysk i S-ka | |
| Cena: | 39.90zł | |
Liczbę roślin warzywnych uprawianych na świecie szacuje sie na około 250 gatunków, z czego w naszym kraju znane jest tylko około 50. Z tych względów warto wprowadzić i spopularyzować gatunki dotychczas mało znane, które odznaczają się wysoką wartością odżywczą i z powodzeniem mogą być uprawiane w klimatyczno-glebowych warunkach naszego kraju.
Niektóre z tych gatunków, na przykład pasternak czy soczewica, bardzo często gościły na stołach dawnej Polski. Były składnikami wielu naszych tradycyjnych regionalnych potraw, do których obecnie tak chętnie wracamy.
W niniejszej książce podano wskazówki i przepisy na potrawy z nich, co może być przydatne dla gospodarstw agroturystycznych.
|