Księgarnia naukowo-techniczna styczna.pl

Księgarnia naukowo-techniczna
styczna.pl

 


Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Technika » Przemysł spożywczy » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Albumy
Architektura
Beletrystyka
Biochemia
Biologia
Biznes
Budownictwo
Chemia
Design DTP
E-biznes
Ekologia i środowisko
Ekonometria
Ekonomia Finanse
Elektronika
Elektrotechnika
Encyklopedie
Energetyka
Fizyka
Fotografia
Geografia
Historia
Informatyka
Maszynoznawstwo
Matematyka
Medycyna
Motoryzacja
Polityka
Popularnonaukowe
Poradniki
Prawo
Sport
Sztuka
Słowniki
Technika
  Aranżacja wnętrz
  Budownictwo lądowe
  Klimatyzacja Ogrzewanie
  Materiały inżynierskie
  Przemysł spożywczy
  Rysunek techniczny
  Rzemiosło
  Spawalnictwo
  Technika
  Technika pomiarowa
  Technika wojskowa
  Tworzywa sztuczne
Telekomunikacja
Turystyka
Zarządzanie jakością

Zobacz pełny katalog »
Zarządzanie łańcuchami dostaw żywności w Polsce 85.00zł
Zarządzanie łańcuchami dostaw żywności w Polsce

Tytuł: Zarządzanie łańcuchami dostaw żywności w Polsce
Autor: Wacław Szymanowski
ISBN: 978-83-7251-949-8
Ilość stron: 478
Data wydania: 2008
Format: 15.7x23.0cm
Wydawnictwo: Difin

Cena: 85.00zł


Książka jest pierwszą na naszym rynku monografią poświęconą funkcjonowaniu łańcuchów dostaw na rynku żywności w Polsce. Podstawową tezą pracy jest ukazanie konieczności wykorzystania technologii informacyjnych do budowy nowoczesnych łańcuchów dostaw żywności jako jednego z istotniejszych warunków konkurencyjności polskiej żywności na rynkach europejskich. Wiąże się to ze stworzeniem strategii przebudowy łańcuchów dostaw opartej na zastosowaniu technologii informacyjnych co prowadzi do wzrostu ich przezroczystości dzięki zapewnieniu: standardów jakościowych, bezpieczeństwa żywności, a także innowacyjności nowych produktów, technologii, rozwiązań organizacyjnych. Działania te umożliwiają zbudowanie więzi partnerskich między uczestnikami łańcuchów dostaw i elastyczne dostosowanie się do coraz bardziej zmiennych warunków rynkowych.

Rozdziały:

Wykaz podstawowych skrótów

Wprowadzenie

Wykorzystanie technologii informacyjnych do zarządzania łańcuchami i sieciami dostaw
w warunkach globalizacji rynku żywności

Megatrendy i ich oddziaływanie na rynek żywności

Rozwój technologii informacyjnych i telekomunikacyjnych i ich wpływ na przebudowę łańcuchów i sieci dostaw żywności hipoteza badawcza
 
Rozdział 1. Geneza, pojęcia, podstawy i metody badań łańcuchów i sieci dostaw

1.1. Podstawowe pojęcia i specyfika zarządzania łańcuchami i sieciami dostaw, ich różnice
1.2. Podstawy teoretyczne i badawcze tworzenia łańcuchów i sieci dostaw
   1.2.1. Wkład instytucjonalnej szkoły teorii przedsiębiorstwa
   1.2.2. Podejście systemowe w zarządzaniu łańcuchami dostaw
   1.2.3. Podejście procesowe do zarządzania łańcuchami dostaw
   1.2.4. Wielowymiarowa koncepcja jakości. Pojęcie i zasady zarządzania jakością
   1.2.5. Wkład zarządzania strategicznego do zarządzania łańcuchami i sieciami dostaw
   1.2.6. Koncepcja przedsiębiorstwa szczupłego i zwinnego
   1.2.7. Podejście sieciowe do zarządzania łańcuchami dostaw
1.3. Etapy tworzenia zintegrowanego i wirtualnego systemu zarządzania łańcuchem dostaw
1.4. Modelowanie i zasady przebudowy łańcuchów i sieci dostaw
   1.4.1. Zasady orientacji funkcjonalnej a zasady orientacji procesowej
   1.4.2. Radykalne i inkrementalne podejście do zarządzania procesami biznesowymi
   1.4.3. Modelowanie referencyjne
   1.4.4. Metodologia ciągłego usprawniania łańcuchów i sieci dostaw traktowanych jako procesy
   1.4.5. Adaptacja metody ciągłego usprawniania do przebudowy łańcuchów i sieci dostaw
   1.4.6. Kryteria oceny wyboru wariantu rekonstruowanego łańcucha dostaw
   1.4.7. Benchmarking jako podstawa realizacji metody „najlepsze praktyki”
1.5. Podsumowanie: Strategia przebudowy łańcucha dostaw z orientacji produkcyjnej na orientację na klienta – uwarunkowania jej realizacji
 
Rozdział 2. Analiza tradycyjnego systemu dystrybucji produktów żywnościowych
na przykładzie rynku mleka

2.1. Koncepcja systemu gospodarki żywnościowej, ujęcie marketingowe: funkcje i instytucje
   2.1.1. Pojęcie i składowe systemu gospodarki żywnościowej
   2.1.2. Podejście funkcjonalne do systemu gospodarki żywnościowej jako systemu marketingowego
   2.1.3. Podejście instytucjonalne do systemu gospodarki żywnościowej jako systemu marketingowego
   2.1.4. System gospodarki żywnościowej jako łańcuch żywnościowy
   2.1.5. Charakterystyka żywności i trendów jej konsumpcji jako czynnika restrukturyzacji łańcucha żywnościowego
2.2. Jakość żywności. Czynniki charakteryzujące łańcuch żywnościowy
   2.2.1. Czynniki oddziaływujące na jakość produktów w łańcuchu żywnościowym
   2.2.2. Zintegrowany model zarządzania jakością żywności; funkcje, cechy
   2.2.3. Relacje pomiędzy systemami zarządzania jakością a zarządzania bezpieczeństwem żywnościowym
2.3. Kanały dystrybucji: pojęcie oraz rodzaje jako podstawa diagnozy tradycyjnych systemów dystrybucji żywności
   2.3.1. Pojęcie kanału marketingowego, rodzaje, zasady przebudowy
   2.3.2. Diagnoza i zasady przebudowy tradycyjnych kanałów dystrybucji
2.4. Konieczność przebudowy systemu dystrybucji żywności w Polsce w latach 90
2.5. Pogłębiona analiza systemów dystrybucji na rynku mleka i produktów mleczarskich i ich przebudowa w latach 1990–2006
   2.5.1. Zmiany na rynku mleka w okresie transformacji systemowej
   2.5.2. Zmiany na rynku mleka w okresie przygotowań przedakcesyjnych do wstąpienia Polski do Unii Europejskiej
   2.5.3. Zmiany na rynku mleka w okresie po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej
2.6. Wpływ jakości mleka i produktów mleczarskich w Polsce na warunki ich dystrybucji
2.7. Podsumowanie rozdziału
 
Rozdział 3. Ewolucja form handlu i ich wpływ na infrastrukturę łańcuchów logistycznych

3.1. Przyszła pozycja handlu w tworzeniu wartości dla klienta. Etapy jej rozwoju w Europie i Polsce
   3.1.1. Ewolucja form dystrybucji w Europie w drugiej połowie XX w.
   3.1.2. Ewolucja form handlu w Polsce na przełomie XX i XXI w.
   3.1.3. Tendencje w przyszłym rozwoju sieci handlowej: na świecie, w Europie i w Polsce. Czynniki determinujące zmiany
3.2. Rynki rzeczywiste handlu żywnością w Polsce
   3.2.1. Działalność tradycyjnych ogniw handlu hurtowego
   3.2.2. Rynki hurtowe, giełdy towarowe i aukcje
   3.2.3. Centra usług dystrybucyjnych i logistycznych
3.3. Centra logistyczne jako elementy infrastruktury łańcuchów logistycznych
   3.3.1. Pojęcie, cechy centrów logistycznych
   3.3.2. Rola, zadania i funkcje centrów logistycznych – CL
   3.3.3. Rodzaje i uwarunkowania rozwoju centrów logistycznych – CL. Przyszły model dla Polski
3.4. Wielkopolska Gildia Rolniczo-Ogrodnicza jako przykład ewolucyjnego modelu budowy centrum logistycznego
   3.4.1. Geneza i historia powstania WGRO S.A.
   3.4.2. Działalność centrum logistyczno-dystrybucyjnego
   3.4.3. System logistyczny dla Wielkopolskiej Giełdy Rolno-Ogrodniczej S.A.
   3.4.4. Perspektywy rozwoju Wielkopolskiej Gildii Rolno-Ogrodniczej S.A.
3.5. Operator logistyczny jako ogniwo łańcucha dostaw
3.6. Automatyczne Zbieranie Danych (ADC) jako element infrastruktury zarządzania łańcuchami dostaw
   3.6.1. Uwarunkowania powstania i pojęcie Automatycznej Identyfikacji (AI)
   3.6.2. Elektroniczna wymiana danych – EDI i jej wykorzystanie w logistyce. Standardy komunikatu EDI
3.7. Śledzenie produktów żywnościowych i odpowiedzialności
   3.7.1. Specyfika i struktura Łańcucha i Sieci Dostaw Żywności – FSCN
   3.7.2. Geneza śledzenia i zapewniania bezpieczeństwa żywności w łańcuchach i sieciach dostaw
   3.7.3. Pojęcie traceability, znaczenie dla uczestników łańcuchów i sieci dostaw żywności
   3.7.4. Czynniki determinujące złożoność problemu identyfikowalności w FSCN
3.8. Podsumowanie rozdziału
 
Rozdział 4. Ewolucja systemów informatycznych wspomagających zarządzanie  wytwarzaniem w ogniwach łańcucha dostaw

4.1. Pojęcie systemu informatycznego wspomagającego zarządzanie na poziomie przedsiębiorstwa
4.2. Typologia i ewolucja systemów wspomagania planowania – klasy MRP-ERP w ogniwach łańcucha dostaw
   4.2.1. Podstawowe pojęcia i koncepcje związane z projektowaniem systemów wspomagania planowania
   4.2.2. Ewolucja systemów wspomagania planowania klasy MRP – ERP
4.3. Przykład zastosowania systemu klasy MRP dla planowania w przemyśle spożywczym
   4.3.1. Przykład zastosowania systemu klasy MRP dla planowania produkcji w MŚP przemysłu piekarsko-ciastkarskiego
   4.3.2. Uwarunkowania zastosowania systemów informatycznych wspomagania planowania w przemyśle spożywczym i ich efekty
   4.3.3. Przykłady wdrożeń systemów zarządzania w przemyśle spożywczym w latach 2000+
   4.3.4. Aktualne propozycje systemów wspomagania zarządzania przedsiębiorstwami przemysłu spożywczego
4.4. Charakterystyka systemów planowania opartych na zarządzaniu czasem
   4.4.1. Istota koncepcji Just in Time – JIT
   4.4.2. System zarządzania zapasami przez dostawcę; zalety i wady
   4.4.3. Koncepcja efektywnej obsługi klienta: geneza, zadania i struktura
   4.4.4. Kolejne etapy wzrostu współpracy uczestników łańcucha dostaw
4.5. Rozszerzona koncepcja zarządzania czasem – JIT II i wpływ na strategię wytwarzania ogniw łańcucha dostaw
4.6. Koncepcja obsługi klienta jako instrumentu zarządzania łańcuchem dostaw. Modele przebudowy łańcucha dostaw na orientację na klienta
   4.6.1. Pojęcie, składowe, etapy, mierniki kształtowania poziomu obsługi klienta
   4.6.2. Zadania, struktura, etapy i korzyści Efektywnej Obsługi Klienta – ECR
   4.6.3. Zarządzanie kategorią jako strategia integracji producentów z detalistami
   4.6.4. Ciągłe uzupełnianie zapasów jako narzędzie zarządzania podażą produktów
4.7. Podsumowanie rozdziału
 
Rozdział 5. Internetowe formy dystrybucji produktów żywnościowych w Polsce

5.1. Wzrost znaczenia handlu za pośrednictwem Internetu
5.2. Alternatywne kanały dystrybucji żywności w Polsce w obszarze hurtu
   5.2.1. Elektroniczne platformy handlowe i logistyczne
   5.2.2. Zaufanie i ryzyko w procesie transakcji w Elektronicznej Platformie Handlowej
   5.2.3. Przykłady internetowych branżowych rynków żywnościowych w obszarze hurtu
5.3. Alternatywne kanały dystrybucji żywności w Polsce w obszarze handlu detalicznego
   5.3.1. Modele sklepu internetowego
   5.3.2. Przykłady sklepów internetowych
   5.3.3. Ankietowa ocena zakupów detalicznych żywności przy pomocy Internetu
   5.3.4. Ocena polskich sklepów internetowych
5.4. Aukcja Internetowa jako Elektroniczny Model i możliwości jego wykorzystania w dystrybucji żywności
   5.4.1. Pojęcie aukcji internetowej, rodzaje i przebieg
   5.4.2. Koncepcja elektronicznego modelu biznesu; jego rodzaje i ewolucja wykorzystania
5.5. Podsumowanie rozdziału
 
Rozdział 6. Przyszłe kierunki wykorzystania koncepcji zarządzania łańcuchami dostaw żywności w Polsce na podstawie najlepszych europejskich praktyk

6.1. Zarządzanie łańcuchami dostaw z wykorzystaniem systemów MPC
6.2. Relacje dostawcy z klientami jako wyraz strategii zarządzania odchudzonymi i elastycznymi systemami logistycznymi
   6.2.1. Podstawowe strategie konkurencji łańcuchów dostaw
6.3. Warunki realizacji strategii przezroczystości i elastyczności
   6.3.1. Uwarunkowania zewnętrzne. Geneza, zadania, struktura, standardy, przyszłość systemu GS1
   6.3.2. Uwarunkowania realizacji koncepcji śledzenia i zapewniania bezpieczeństwa w łańcuchach dostaw żywności na podstawie badań
   6.3.3. Zasady organizacji systemu informacyjnego śledzenia żywności w łańcuchach i sieciach dostaw żywności
   6.3.4. Przykład rozwiązania problemu zarządzania jakością sieci dostaw trzody chlewnej na pograniczu holendersko-niemieckim
6.4. Strategie konkurencji integratora zarządzania łańcuchem dostaw żywności
   6.4.1. Strategie konkurencji łańcucha dostaw a strategia technologii informacyjnych
   6.4.2. Zasady formułowania strategii konkurencji na rynku żywności
   6.4.3. Strategie jakości – integrator współpracy wielkie sieci handlowe
   6.4.4. Strategia produkcji świeżej żywności przez małych producentów rolnych – integrator: sieci handlowe
   6.4.5. Strategia przezroczystości oparta na podejściu procesowym – integrator: producent żywności
   6.4.6. Koncepcja budowy modelu opartego na relacjach bilateralnych pomiędzy producentem żywności a sieciami handlowymi. Koncepcja jakości rozszerzona o zaufanie
6.5. Procedura przebudowy łańcucha i sieci dostaw produktów żywnościowych zwiększająca efektywność
6.6. Tworzenie więzi partnerskich z wykorzystaniem technologii informatycznych
6.7. Schemat przebudowy łańcuchów i sieci dostaw
6.8. Podsumowanie rozdziału

Podsumowanie

Kierunki zmian

Bibliografia

Klienci, którzy kupili tę książkę, kupili także
Utrzymać się na powierzchni o walce z biedą w pięciu krajach europejskich w perspektywie indywidualnego sprawstwa
Utrzymać się na powierzchni o walce z biedą w pięciu krajach europejskich w perspektywie indywidualnego sprawstwa
Wiesława Kozek Julia Kubisa Marianna Zieleńska
Scholar
Samurajskie rezydencje
Samurajskie rezydencje
Henryk Socha
Bellona
Rozmówki francuskie Z nami się dogadacie
Rozmówki francuskie Z nami się dogadacie
Praca zbiorowa
LINGEA
Sesje twórczej pomysłowości dla pedagogów, psychologów i trenerów grupowych
Sesje twórczej pomysłowości dla pedagogów, psychologów i trenerów grupowych
Krzysztof J. Szmidt
Sensus
Sklepienia polskie Reprint wydania z 1926 r.
Sklepienia polskie Reprint wydania z 1926 r.
Jan Zubrzycki
Volumina.pl
C++20. Laboratorium
C++20. Laboratorium
Dawid Farbaniec
HELION
 Koszyk
1 x Brudne interesy Wydanie drugie
1 x Europe road map 1:4 000 000
1 x Podanie o Piaście i Popielu Studium porównawcze nad wczesnośredniowiecznymi tradycjami dynastycznym
1 x Inżynieria materiałowa Wydanie 4
1 x Amon Mój dziadek by mnie zastrzelił
1 x Korporacyjni Herosi Daj pracownikom wolną rękę zdynamizuj klientów przekształć swoją firmę
1 x Układy elektroniczne część 2 Układy analogowe nieliniowe i impulsowe
1 x Dochody nieujawnione
1 x MS Office 2016 PL w biurze i nie tylko
1 x Chopin LUX wersja polska
1 x Język reklamy
1 x Koronny nr 1 Pseudonim Masa
1 x Historia średniowiecza
1 x Czy kobieta istnieje? Spór o pojęcie kobiecości pomiędzy esencjalizmem i antyesencjalizmem we współczesnej myśli feministy
1 x Patologiczny hazard Poradnik dla osób grających niebezpiecznie, zagrożonych schorzeniem, ich rodzin oraz terapeutów
1 x Zakazany układ
1 x Potęga technologii informatycznych Poradnik sztuki przetrwania nie tylko dla CIO
1 x Czysta krew i filozofia Wampiry stają się naprawdę niegrzeczne
1 x Jak założyć i rozwinąć własną firmę
1 x Trening Komandosa Royal Marines
1 x Berlin 1945
1 x Alchemia duchowego rozwoju. Inteligencja duchowa dla zaawansowanych
1 x Apteczka prawna Lex bez łez
1 x Choroby zakaźne i pasożytnicze u dzieci
1 x Poradnik rehabilitacji domowej Chory leżący Ćwiczenia i opieka
1 x Dobra krew W krainie reniferów, bogów i ludzi
1 x (U)sługi domowe
1 x Instytucja Gravamen w postępowaniu karnym
1 x Sny Morfeusza
1 x Samoloty i Zakłady Lotnicze II Rzeczpospolitej
1 x Zarządzanie wieloma projektami
1 x Choroby nerwowo-mięśniowe
1 x Zbiór ćwiczeń Autodesk Inventor 2018 Kurs zaawansowany
1 x Konwencja o ochronie praw człowieka i Podstawowych Wolności Tom1
1 x Pierwsza pomoc w gabinecie dentystycznym
1 x Chemia nieorganiczna dla studiów licencjackich
1 x Moje najlepsze przepisy z roślin leczniczych Dla zdrowia rodziny
1 x Dostosowanie sprawozdawczości finansowej W mikro i małych przedsiębiorstwach w Polsce do międzynarodowych standardów rachunkowości
1 x Georóżnorodność i atrakcje geoturystyczne Województwa Małopolskiego Wydanie 2
2,499.85zł
Wydawnictwo
Tu można zobaczyć wszystkie książki z wydawnictwa:

Wydawnictwo Difin
 Kategoria:
 Biologia
Vademecum maturzysty Biologia

Vademecum maturzysty Biologia

39.90zł
33.92zł
Informacje
Regulamin sklepu.
Koszty wysyłki.
Polityka prywatności.
Jak kupować?
Napisz do Nas.
 Wydawnictwa
 Polecamy
Encyklopedia zdrowia Tom 1-2 Wydanie 9 Witold S. Gumułka, Wojciech Rewerski PWN
Animacja komputerowa Algorytmy i techniki Rick Parent PWN
Akademia sieci CISCO CCNA Exploration Semestr 1 - 4 Praca zbiorowa PWN
Przystępny kurs statystyki z zastosowaniem STATISTICA PL na przykładach z medycyny KOMPLET Tom 1 Tom 2 Tom 3 Andrzej Stanisz StatSoft
Matematyka konkretna Wydanie 4 Ronald L. Graham, Donald E. Knuth, Oren Patashnik PWN
Słownik naukowo-techniczny angielsko-polski Wydanie XIII Red. M.Berger, T.Jaworska, A.Baranowska, M.Barańska WNT
Autodesk Inventor Professional /Fusion 2012PL/2012+ Metodyka projektowania z płytą CD Andrzej Jaskulski PWN
MERITUM Podatki 2018 Aleksander Kaźmierski Wolters Kluwer
Anatomia człowieka Tom 1-5 Komplet Adam Bochenek, Michał Reicher PZWL