Książka zawiera przykłady i zadania dotyczące obliczania stężenia roztworów, pH, iloczynu rozpuszczalności, a także wyników analizy wagowej i miareczkowej.
Część obliczeniową każdego rozdziału poprzedza krótki wstęp teoretyczny, wprowadzający w problematykę poszczególnych metod analitycznych.
Drugie wydanie uzupełniono zadaniami związanymi z problematyką analizy śladowej, obliczeniami pH roztworów kwasów i zasad wieloprotonowych, kierunkiem przebiegu reakcji redoks oraz doborem współczynników stechiometrycznych i środowiska w reakcji redoks.
Książka jest przeznaczona dla studentów uniwersytetów, politechnik, akademii medycznych i rolniczych, którzy w programie studiów mają zajęcia z chemii analitycznej oraz uczniów szkół ponadgimnazjalnych o profilu chemicznym.
Rozdziały:
1. Wprowadzenie do problematyki obliczeń chemicznych 1.1 Chemiczne metody analizy ilościowej 1.2 Cyfry znaczące 1.3 Błędy pomiarów i analiz chemicznych
2. Stężenia roztworów 2.1 Wiadomości ogólne 2.2 Sposoby wyrażania stężeń roztworów 2.3 Przeliczanie jednostek stężeń 2.4 Sporządzanie roztworów 2.5 Zadania
3. Iloczyn rozpuszczalności 3.1 Wiadomości ogólne 3.2 Czynniki wpływające na rozpuszczalność osadów 3.3 Wytrącanie osadów 3.4 Zadania
4. Analiza wagowa 4.1 Wiadomości ogólne 4.2 Usuwanie składnika z próbki 4.3 Wydzielanie składnika w formie osadu 4.4 Zadania
5. pH roztworów 5.1 Wiadomości ogólne 5.2 Wykładnik stężenia jonów wodorowych 5.3 pH roztworów kwasów i zasad 5.4 pH roztworów kwasów i zasad obdarzonych ładunkiem 5.5 pH mieszanin buforowych 5.6 pH w reakcjach zobojętniania 5.7 Zadania
6. Alkacymetria 6.1 Wiadomości ogólne 6.2 Krzywa miareczkowania alkacymetrycznego 6.3 Błąd miareczkowania i bufory porównawcze 6.4 Acydymetria 6.5 Alkalimetria 6.6 Miareczkowanie w środowisku niewodnym 6.7 Zadania
7. Redoksymetria 7.1 Wiadomości ogólne 7.2 Kierunek przebiegu reakcji redoks 7.3 Dobór współczynników stechiometrycznych i środowiska w reakcjach redoks 7.4 Krzywa miareczkowania redoks 7.5 Oksydymetria 7.6 Reduktometria 7.7 Zadania
8. Kompleksometria 8.1 Wiadomości ogólne 8.2 Krzywa miareczkowania kompleksometrycznego 8.3 Miareczkowanie niechelatometryczne 8.4 Miareczkowanie chelatometryczne 8.5 Zadania
9. Analiza miareczkowa wytrąceniowa 9.1 Wiadomości ogólne 9.2 Krzywa miareczkowania wytrąceniowego 9.3 Metoda Mohra 9.4 Metoda Volharda 9.5 Zadania
|