Drugie zmienione wydanie s³ownika, który w 2001 roku ukaza³ siê pt. S³ownik terminów ¿ywieniowych.
Zawiera oko³o 1350 hase³ z nastêpuj±cych obszarów wiedzy o ¿ywieniu: • podstawowe pojêcia ¿ywieniowe; • sk³adniki od¿ywcze; • jednostki chorobowe, w których powstawaniu lub zapobieganiu decyduj±c± rolê odgrywaj± jako¶æ zdrowotna ¿ywno¶ci i sposób ¿ywienia; • wybrane zagadnienia zwi±zane z fizjologi± i biochemi± ¿ywienia.
W nowym wydaniu dodano 145 terminów. Niektóre has³a zosta³y przeredagowane, co jest zwi±zane z definicjami przygotowanymi na podstawie jednolitego tekstu Ustawy o warunkach zdrowotnych ¿ywno¶ci i ¿ywienia dostosowanego do ustawodawstwa Unii Europejskiej. Na koñcu ksi±¿ki podano odpowiedniki angielskie hase³, aby u³atwiæ pos³ugiwanie siê nimi w t³umaczeniach tekstów ¿ywieniowych.
Tre¶æ hase³ jest dostosowana do zawarto¶ci podrêcznika ¯ywienie cz³owieka. T. 1 oraz ¯ywienie cz³owieka zdrowego i chorego. T. 2.
S³ownik przeznaczony jest dla studentów uczelni rolniczych i medycznych, którzy kszta³c± siê w zakresie ¿ywienia cz³owieka, osób praktycznie zajmuj±cych siê tymi zagadnieniami – lekarzy, dietetyków, technologów ¿ywno¶ci oraz planuj±cych ¿ywienie w szpitalach, sanatoriach i innych o¶rodkach ¿ywienia, a tak¿e wszystkich zainteresowanych tym tematem.
|