Księgarnia naukowo-techniczna styczna.pl

Księgarnia naukowo-techniczna
styczna.pl

 


Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Medycyna » Żywienie » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Albumy
Architektura
Beletrystyka
Biochemia
Biologia
Biznes
Budownictwo
Chemia
Design DTP
E-biznes
Ekologia i środowisko
Ekonometria
Ekonomia Finanse
Elektronika
Elektrotechnika
Encyklopedie
Energetyka
Fizyka
Fotografia
Geografia
Historia
Informatyka
Maszynoznawstwo
Matematyka
Medycyna
  Alergologia Astma
  Anatomia człowieka
  Chirurgia
  Choroby zakaźne
  Dermatologia
  Diabetologia
  Diagnostyka
  Endokrynologia
  Etyka
  Farmakologia Leki
  Fizjologia
  Fizjoterapia Rehabilitacja
  Genetyka
  Geriatria
  Ginekologia Położnictwo
  Hematologia
  Immunologia
  Intensywna terapia
  Interna
  Kardiologia
  Medycyna ogólna
  Mózg Umysł
  Neurologia
  Okulistyka
  Onkologia
  Ortopedia Traumatologia
  Otolaryngologia
  Patologia
  Pediatria Neonatologia
  Pielęgniarstwo
  Psychologia Psychiatria
  Reumatologia
  Seksuologia
  Stomatologia
  Służba Zdrowia
  Toksykologia
  Urologia
  Zdrowie publiczne
  Żywienie
Motoryzacja
Polityka
Popularnonaukowe
Poradniki
Prawo
Sport
Sztuka
Słowniki
Technika
Telekomunikacja
Turystyka
Zarządzanie jakością

Zobacz pełny katalog »
 Wydawnictwo:
 WNT
Poradnik frezera Wydanie 8

Poradnik frezera Wydanie 8

89.00zł
Żywienie człowieka Tom 1 Podstawy nauki o żywieniu Wydanie 4 119.00zł
Żywienie człowieka Tom 1 Podstawy nauki o żywieniu Wydanie 4

Tytuł: Żywienie człowieka Tom 1 Podstawy nauki o żywieniu Wydanie 4
Autor: Jan Gawęcki
ISBN: 978-83-01-22116-4
Ilość stron: 715
Data wydania: 08/2022 dodruk
Format: 16.5x23.5cm
Wydawnictwo: PWN

Cena: 119.00zł


Książka omawia:
• cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju;
• fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia;
• potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie;
• składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych;
• normy żywieniowe i planowanie żywienia;
• ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia.

Podręcznik został tak napisany, aby pomóc czytelnikowi:
• zdobyć podstawową wiedzą o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju,
• właściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać,
• nauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań.

W obecnym czwartyn już wydaniu uwzględniono wyniki badań naukowych, które przyczyniły się do istotnego wzrostu wiedzy z zakresu nauk przyrodniczych w ostatnich kilkunastu latach, weryfikując i zmieniając poglądy na niektóre ważne problemy żywieniowe. Zagadnienia wykraczające poza podstawy nauki o żywieniu przeniesiono i omówiono bardziej szczegółowo w książce Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. T. 3 (WN PWN, 2009); dokonano także drobnych zmian w strukturze poszczególnych części podręcznika, poprzedzając je krótkimi wprowadzeniami.

Kontynuację publikacji stanowi tom II poświęcony żywieniu człowieka zdrowego i chorego oraz tom trzeci traktujący o związkach żywienia ze zdrowiem rozpatrywanych na poziomie populacji, a uzupełnia je Słownik terminologiczny.

Książka przeznaczona dla studentów uczelni przyrodniczych, medycznych, uniwersytetów i innych, a także żywieniowców, dietetyków, lekarzy i organizatorów turystyki.

Rozdziały:

I. Wstęp
1. Człowiek i jego pokarm
2. Historia nauki o żywieniu
3. Cele i zadania nauki o żywieniu
4. Problemy żywieniowe Polski i świata. Organizacje międzynarodowe
4.1. Sytuacja w zakresie wyżywienia świata             35
4.2. Problemy żywieniowe Polski               40
4.3. Organizacje międzynarodowe zajmujące się problemami wyżywienia ludzi   47

II. Elementy fizjologii żywienia
5. Budowa układów związanych z przyswajaniem pokarmu
5.1. Układ pokarmowy                  57
5.2. Układy zapewniające transport składników odżywczych i usuwanie produktów przemiany materii
6. Spożywanie pokarmu – mechanizmy regulacyjne
6.1. Głód i sytość                   75
6.2. Apetyt                     82
7. Trawienie i wchłanianie
7.1. Trawienie                   88
7.2. Wchłanianie                   93
7.3. Regulacja procesów trawiennych              97
7.4. Mikroflora przewodu pokarmowego i jej rola regulacyjna        98
7.5. Strawność i biodostępność                101
8. Katabolizm i anabolizm
8.1. Podstawowe cechy katabolizmu i anabolizmu           108
8.2. Katabolizm węglowodanów               110
8.3. Katabolizm tłuszczów                 114
8.4. Katabolizm białek                  117
8.5. Anabolizm węglowodanów               121
8.6. Anabolizm tłuszczów                 123
8.7. Anabolizm białek                  126

III. Energia i składniki odżywcze
9. Energia
9.1. Potrzeby energetyczne organizmu              133
9.2. Wartość energetyczna pożywienia              146
9.3. Bilans energii – kontrola masy ciała             150
10. Węglowodany
10.1. Charakterystyka chemiczna i metody oznaczania         155
10.2. Źródła węglowodanów w żywieniu             163
10.3. Główne funkcje i przemiany węglowodanów w organizmie       166
10.4. Spożycie węglowodanów a zdrowie             170
10.5. Zapotrzebowanie organizmu na węglowodany           177
11. Tłuszcze
11.1. Charakterystyka chemiczna i metody oznaczania         181
11.2. Źródła tłuszczów w żywieniu              186
11.3. Główne funkcje i przemiany tłuszczów w organizmie        189
11.4. Spożycie tłuszczów a zdrowie               195
11.5. Zapotrzebowanie organizmu na tłuszcze            200
12. Białka
12.1. Charakterystyka chemiczna i metody oznaczania         204
12.2. Główne funkcje i przemiany białek w organizmie          207
12.3. Wartość odżywcza białek                210
12.4. Źródła białka w żywieniu                215
12.5. Spożycie białka a zdrowie                217
12.6. Zapotrzebowanie organizmu na białko            219
13. Składniki mineralne
13.1. Makroelementy                  228
13.2. Mikroelementy                  240
13.3. Woda                     255
13.4. Równowaga kwasowo-zasadowa              263
14. Witaminy
14.1. Witaminy rozpuszczalne w wodzie              271
14.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach             309

IV. Żywność – wartość odżywcza i bezpieczeństwo
15. Produkty spożywcze jako źródło składników odżywczych
15.1. Wprowadzenie                  339
15.2. Pieczywo i produkty zbożowe               340
15.3. Mleko i produkty mleczne                342
15.4. Mięso i przetwory mięsne                345
15.5. Ryby, przetwory rybne i owoce morza             347
15.6. Jaja                     349
15.7. Tłuszcze jadalne                  350
15.8. Ziemniaki                    353
15.9. Warzywa i grzyby                  354
15.10. Suche nasiona strączkowych               356
15.11. Owoce                    357
15.12. Cukier i wyroby cukiernicze               359
15.13. Żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego          360
15.14. Napoje bezalkoholowe                362
15.15. Napoje alkoholowe                 364
15.16. Herbata i kawa                  366
16. Wskaźniki charakteryzujące wartość odżywczą żywności
16.1. Wprowadzenie                  368
16.2. Wskaźniki wartości odżywczej produktów spożywczych i złożonych z nich racji pokarmowych
16.3. Wskaźniki wartości odżywczej produktów spożywczych oparte na profilach żywieniowych
16.4. Wskaźniki wartościowania produktów spożywczych ułatwiające bilansowanie diety na podstawie kryteriów fizjologicznych
17. Zmiany wartości odżywczej podczas przechowywania i przetwarzania żywności
18. Wzbogacanie żywności
18.1. Czynniki decydujące o efektywności wzbogacania żywności        404
18.2. Przykłady fortyfikacji i jej skutki zdrowotne           414
19. Tabele składu i wartości odżywczych żywności oraz informacja żywieniowa na opakowaniu
19.1. Tabele składu i wartości odżywczych produktów spożywczych       418
19.2. Znakowanie żywności wartością odżywczą            424
20. Dodatki do żywności
20.1. Wprowadzenie                  435
20.2. Klasyfikacja dodatków do żywności             436
20.3. Barwniki                   438
20.4. Substancje konserwujące               441
20.5. Przeciwutleniacze                  443
20.6. Substancje słodzące                 444
20.7. Aromaty oraz substancje wzmacniające smak i zapach         446
20.8. Niektóre inne substancje dodawane ze względów technologicznych     448
21. Substancje zanieczyszczające i antyodżywcze
21.1. Wprowadzenie                  450
21.2. Metale                    451
21.3. Azotany                    452
21.4. Pestycydy                    453
21.5. Inne zanieczyszczenia chemiczne             457
21.6. Zanieczyszczenia fizyczne                460
21.7. Zanieczyszczenia pochodzenia biologicznego          462
21.8. Substancje antyodżywcze               464

V. Racjonalizacja i ocena żywienia ludności
22. Żywienie a informacja genetyczna człowieka
22.1. Podstawowe wiadomości z dziedziny genetyki człowieka        473
22.2. Genetyczna determinacja zapachu i smaku           474
22.3. Genetyczne uwarunkowanie przyswajania pokarmu         476
22.4. Genetyczne podłoże tolerancji na szkodliwe czynniki mutagenne i kancerogenne  479
22.5. Genetyczne zróżnicowanie potrzeb pokarmowych          481
23. Normy żywieniowe
23.1. Wprowadzenie                  485
23.2. Określenie zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze i energię    486
23.3. Rodzaje norm żywieniowych              488
23.4. Normy żywieniowe stosowane w Polsce            490
23.5. Zastosowanie norm                 493
24. Planowanie żywienia
25. Ocena wyżywienia
25.1. Wprowadzenie                  514
25.2. Metodyka badań spożycia żywności             516
25.3. Metodyka oceny sposobu żywienia             519
26. Ocena stanu odżywienia
26.1. Wywiad i badanie ogólnolekarskie              530
26.2. Badania antropometryczne               534
26.3. Badania biochemiczne                 543

Tytuł książki: "Żywienie człowieka Tom 1 Podstawy nauki o żywieniu Wydanie 4"
Autor: Jan Gawęcki
Wydawnictwo: PWN
Cena: 119.00zł
Klienci, którzy kupili tę książkę, kupili także
Kobiety w życiu Mickiewicza
Kobiety w życiu Mickiewicza
Sławomir Koper
Bellona
Dochodzenie roszczeń związanych z mobbingiem dyskryminacją i molestowaniem
Dochodzenie roszczeń związanych z mobbingiem dyskryminacją i molestowaniem
Grzegorz Jędrejek
Wolters Kluwer
Rusz głową Na tropach tajemnic naszego umysłu
Rusz głową Na tropach tajemnic naszego umysłu
Daniel Freeman, Jason Freeman
Magnum
Małe tablice Literatura polska Gimnazjum liceum
Małe tablice Literatura polska Gimnazjum liceum
Praca zbiorowa
Adamantan
Kompleksowe odkwaszanie organizmu Usuń stres, niedotlenienie, toksyny
Kompleksowe odkwaszanie organizmu Usuń stres, niedotlenienie, toksyny
Hanna Gryzińska-Onifade
Vital
Uzdrowienie i uwolnienie
Uzdrowienie i uwolnienie
Adolfo Lippi
Esprit
 Koszyk
1 x Interesujące przypadki internistyczne
1 x ABC sprawozdań finansowych Jak je czytać, interpretować i analizować Wydanie 4
1 x Cienie logopedyczne ćwiczenia utrwalające wymowę głosek ciszących
1 x Operator ładowarek jednonaczyniowych
1 x Alibaba. Jak Jack Ma stworzył chiński Amazon
1 x Jak być wspaniałą mamą
1 x Badanie i projektowanie komunikacji 2
1 x Masaż leczniczy Podstawy anatomiczne i techniki
1 x 12 sprytnych sposobów jak ocalić nasz świat
1 x Cywilizacja Szkice z dziejów pojęcia w XVIII i XIX wieku
1 x Nowoczesna kosmetologia Tom 2 Kosmetyki, zabiegi, suplementy
1 x Analiza i zarządzanie ryzykiem w finansach korporacyjnych z zastosowaniem arkusza kalkulacyjnego Excel
1 x Fizjologia człowieka Tom 4 Neurofizjologia Wydanie 6
1 x 50 idei, które powinieneś znać Genetyka
1 x Fizjoterapia
1 x Cukrzyca typu II
1 x Angielski Phrasal Verbs Czasowniki złożone Warto się uczyć
1 x Antidotum na zmęczenie Odkryj niewyczerpane źródło energii życiowej
1 x Ilustrowana anatomia człowieka
1 x Adaptowana aktywność fizyczna dla fizjoterapeutów
1 x Architektura - wizje niezrealizowane
1 x Anatomia i fizjologia człowieka Wydanie 5
1 x Tabele składu i wartości odżywczej żywności
1 x Model nabywania wyspecjalizowanych umiejętności ruchowych
1 x Edukacja obywatelska w działaniu
1 x Bałkany Włochy i Afryka 1914-1918
1 x Gruntowo-powłokowe konstrukcje z blach falistych
1,844.02zł
Wydawnictwo
Tu można zobaczyć wszystkie książki z wydawnictwa:

Wydawnictwo PWN
 Kategoria:
 Energetyka
Elektryczne zespoły trakcyjne Budowa, działanie, zasady utrzymania i obsługi

Elektryczne zespoły trakcyjne Budowa, działanie, zasady utrzymania i obsługi

59.00zł
50.15zł
Informacje
Regulamin sklepu.
Koszty wysyłki.
Polityka prywatności.
Jak kupować?
Napisz do Nas.
 Wydawnictwa
 Polecamy
Matematyka konkretna Wydanie 4 Ronald L. Graham, Donald E. Knuth, Oren Patashnik PWN
Słownik naukowo-techniczny angielsko-polski Wydanie XIII Red. M.Berger, T.Jaworska, A.Baranowska, M.Barańska WNT
Akademia sieci CISCO CCNA Exploration Semestr 1 - 4 Praca zbiorowa PWN
Rachunek różniczkowy i całkowy Tom 1 Wydanie 12 Grigorij M. Fichtenholz PWN
Chemia organiczna Część I-IV Komplet J. Clayden, N. Greeves, S. Warren, P. Wothers WNT
Fizyka współczesna Paul A. Tipler Ralph A. Llewellyn PWN
3ds Max 2012 Biblia Kelly L. Murdock HELION
Animacja komputerowa Algorytmy i techniki Rick Parent PWN
Encyklopedia zdrowia Tom 1-2 Wydanie 9 Witold S. Gumułka, Wojciech Rewerski PWN