Żywienie człowieka to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego.
Autorzy omówili:
• zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia;
• rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa;
• żywienie pozajelitowe i dojelitowe;
• praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego.
Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi:
• racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia;
• rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe;
• poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych.
Książka jest przeznaczona dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, i innych uczelni wyższych realizujących przedmioty z zakresu żywienia, a także dla osób praktycznie zajmujących się tym zagadnieniem – lekarzy, dietetyków, żywieniowców, technologów żywności oraz personelu szpitali, sanatoriów i domów opieki.
Rozdziały:
9. Praktyczne wskazówki do prawidłowego żywienia w różnych okresach życia
9.1. Żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży (Wanda Szotowa)
9.2. Żywienie osób dorosłych zależnie od aktywności fizycznej (Światosław Ziemlański)
9.3. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących (Zbigniew Słomko, Jan Hasik, Katarzyna Blumska-Hepner, Joanna Kempiak, Adam Mościcki, Mariola Ropacka)
9.4. Żywienie osób starszych (Wojciech Roszkowski)
10. Rola żywienia w profilaktyce i leczeniu chorób
10.1. Choroby pierwotne na tle niedoborów żywieniowych (Lucjan Szponar, Wioletta Respondek)
10.2. Żywienie w chorobach jamy ustnej (Anna Kurhańska-Flisykowska)
10.3. Żywienie w chorobach wieku dziecięcego (Jerzy Socha)
10.4. Żywienie w hiperlipidemii (Wiktor B. Szostak, Barbara Cybulska)
10.5. Żywienie w otyłości (Magdalena Białkowska, Wiktor B. Szostak)
10.6. Żywienie w chorobach serca i naczyń (Henryk Wysocki, Bogna Wierusz-Wysocka)
10.7. Żywienie w nadciśnieniu tętniczym (Jan Hasik)
10.8. Żywienie w cukrzycy (Marian Grzymisławski)
10.9. Żywienie w wybranych chorobach przewodu pokarmowego (Marian Grzymisławski, Krzysztof Linke)
10.10. Żywienie w chorobach wątroby (Lech Hryniewiecki)
10.11. Żywienie w chorobach trzustki (Jan Dzieniszewski)
10.12. Żywienie w chorobach nerek (Alicja Grzegorzewska)
10.13. Żywienie w skazie moczanowej (Alicja Grzegorzewska)
10.14. Żywienie w chorobach stawów i tkanki łącznej (Marian Grzymisławski)
10.15. Żywienie w osteoporozie (Marian Grzymisławski, Jan Hasik)
10.16. Żywienie a nowotwory (Jan Hasik)
10.17. Jadłowstręt psychiczny i bulimia (Jerzy Kosowicz)
11. Żywienie pozajelitowe i dojelitowe (Bruno Szczygieł)
12. Praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego
12.1. Organizacja żywienia w szpitalach (Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska)
12.2. Żywienie w uzdrowiskach (Jan Hasik)
12.3. Ocena sposobu żywienia zbiorowego (Lucjan Szponar, Halina Turlejska)
12.4. Poradnictwo dietetyczne (Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska)
12.5. Interakcje leków z żywnością (Henryk Gertig)
Dodatek (Zbigniew Słomko, Jan Hasik)
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 54,40zł
|