O ogromnym wsparciu, jakie w leczeniu różnorodnych schorzeń może dać prawidłowa dieta, nie trzeba przekonywać. Problem jest tylko w tym, aby stosując się do zaleceń lekarza jeść nie tylko zdrowo, lecz również smacznie.
W książce omówiono niektóre z chorób układu kostnego, ich przyczyny, jak: brak ruchu, niewłaściwe żywienie, uwarunkowania genetyczne, przeciążenie, nadwaga, przewlekły stres, zaburzenia w układzie immunologicznym, zakażenia, wpływ klimatu oraz objawy, z których najważniejszym jest ból pojawiający się okresowo lub mający charakter przewlekły.
Przedstawiono również zapotrzebowanie organizmu na energię i składniki odżywcze, przedstawiono charakterystykę produktów spożywczych, w tym żywności modyfikowanej genetycznie, ważniejsze choroby układu kostno-stawowego oraz rolę wolnych rodników w ich powstawaniu.
Znaczną część książki Autorka poświęca przykładowym jadłospisom i wybranym przepisom na potrawy mające zastosowanie w chorobach układu kostnego. Zaproponowane potrawy, zawierające mniej niż 120 kilokalorii, mogą być wykorzystane w dietach redukcyjnych.
Rozdziały:
CZĘŚĆ PIERWSZA
Wstęp Koszty ekonomiczne chorób układu kostnego
Układ kostno-stawowy
Ważniejsze choroby układu kostno-stawowego Choroba zwyrodnieniowa stawów - artroza • Postępowanie w chorobie zwyrodnieniowej stawów Reumatoidalne zapalenie stawów Fibromialgia Zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa Toczeń rumieniowaty układowy Dna Łuszczycowe zapalenie stawów Osteoporoza Krzywica
Zapotrzebowanie organizmu człowieka na energię i składniki odżywcze Energia Białka Tłuszcze Węglowodany Błonnik Witaminy • Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach • Witaminy rozpuszczalne w wodzie Składniki mineralne • Makropierwiastki • Mikropierwiastki Produkty kwaso- i zasadotwórcze Woda
Wolne rodniki
Charakterystyka ważniejszych produktów spożywczych Produkty zbożowe Nasiona roślin strączkowych Produkty mleczne i ich substytuty Ziemniaki Warzywa i owoce Produkty tłuszczowe Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory Jaja Cukier i słodycze Orzechy i nasiona
Żywność modyfikowana genetycznie
CZĘŚĆ DRUGA
Zasady żywienia w chorobach układu kostnego i w otyłości Zasady diety Podstawowe zalecenia żywieniowe Przykład dwutygodniowego jadłospisu
Profilaktyka i leczenie dietetyczne otyłości w chorobach układu kostnego Zasady odchudzania Diety niskoenergetyczne • Dieta niskoenergetyczna - 1000 kalorii (4184 kJ) • Dieta niskoenergetyczna - 1200 kalorii (5020 kJ) • Dieta niskoenergetyczna - 1500 kalorii (6276 kJ)
CZĘŚĆ TRZECIA
Wybrane potrawy zalecane w chorobach układu kostnego Wiadomości podstawowe • Miary gospodarcze • Naczynia kuchenne • Konserwowanie żywności • Przechowywanie żywności • Sposoby przygotowywania potraw Przyprawy Przepisy szczegółowe • Napoje • Pieczywo • Dodatki do pieczywa • Zupy • Przekąski • Potrawy z mięsa • Potrawy z ryb • Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb • Potrawy jarskie • Potrawy z warzyw i owoców - surówki • Potrawy z warzyw i owoców - sałatki • Potrawy z warzyw i owoców - warzywa gotowane • Sosy i pasty • Desery
|