W tej książce znajdą Państwo propozycje diet zalecanych m. in. w niewydolności i zapaleniu nerek, w kamicy nerkowej oraz u osób po przeszczepie. Prawidłowe żywienie to jeden z podstawowych elementów leczenia tych schorzeń.
Bardzo ważna dla skutecznej terapii jest znajomość zasad przygotowywania posiłków i doboru odpowiednich grup produktów. Sprawdzone i smaczne przepisy proponowane w tej publikacji mogą być nieocenioną pomocą dla pacjentów oraz ich opiekunów w planowaniu codziennych jadłospisów.
Rozdziały:
Część ogólna Rodzaje diet mających zastosowanie w chorobach nerek Charakterystyka diet mających zastosowanie w chorobach nerek i dróg moczowych Wybrane zagadnienia z technologii potraw Dietetyczna ocena przypraw stosowanych w chorobach nerek i dróg moczowych Lista niektórych produktów z podaniem ich ilości w gramach i przybliżonych miarach
Część szczegółowa Przepisy potraw stosowanych w chorobach nerek i dróg moczowych
Piśmiennictwo Spis potraw
|