Często przyczyną dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego są błędy żywieniowe wynikające z braku znajomości zasad przygotowywania posiłków.
W tej publikacji Czytelnicy znajdą informacje na temat diet w różnych schorzeniach przewodu pokarmowego, m.in. w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, w stanach po resekcji żołądka, w zespołach upośledzonego trawienia, stanach zapalnych, a także przy nowotworach. Zaletą tej książki jest niewątpliwie bardzo duża liczba sprawdzonych przepisów na smaczne potrawy.
Rozdziały:
Część ogólna Zapotrzebowanie energetyczne Składniki pokarmowe Ocena zdrowotna produktów spożywczych Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw Przyprawy ziołowe, warzywne i korzenne przyjazne w chorobach przewodu pokarmowego Charakterystyka i zastosowanie diet w chorobach przewodu pokarmowego
Część szczegółowa Przepisy potraw stosowanych w chorobach przewodu pokarmowego
Piśmiennictwo Alfabetyczny spis potraw
|