Choroby wątroby, dróg żółciowych i trzustki wynikają najczęściej z błędów żywieniowych, pośpiechu, ułatwień technologicznych i skażeń środowiska. W razie choroby trzeba stosować sprawdzone i skuteczne diety, które proponuje autorka.
Zaleca produkty naturalne zawierające białko, witaminy, mikroelementy i błonnik – niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podaje również gotowe przepisy kulinarne na zupy, dania główne, przystawki i napoje.
Rozdziały:
Część ogólna Zapotrzebowanie energetyczne Składniki pokarmowe • Białka • Tłuszcze • Węglowodany • Witaminy • Składniki mineralne • Woda • Równowaga kwasowo-zasadowa Ocena zdrowotna jakości produktów spożywczych • Produkty zbożowe • Mleko i sery • Ziemniaki • Warzywa i owoce • Nasiona roślin strączkowych • Tłuszcze • Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory • Jaja • Cukier i słodycze Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby • Funkcje wątroby • Przewlekłe choroby wątroby wymagające leczenia dietetycznego • Leczenie dietetyczne w przewlekłych chorobach wątroby Kamica żółciowa Przewlekłe zapalenie trzustki • Dieta niskotłuszczowa z ograniczeniem błonnika Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw • Miary gospodarcze • Naczynia kuchenne • Sposoby przyrządzania potraw
Część szczegółowa Napoje Chleb domowy Dodatki do pieczywa Przystawki Zupy Dodatki do zup Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb • Potrawy z mięsa cielęcego i wołowego • Potrawy z drobiu, królików i dziczyzny • Potrawy z ryb Potrawy z niewielka ilością mięsa i ryb Potrawy jarskie Potrawy z warzyw i ziemniaków • Surówki • Sałatki • Warzywa gotowane Sosy • Sosy zimne • Sosy gorące • Sosy do potraw słodkich Desery Wypieki domowe Piśmiennictwo Skorowidz potraw
|