Prawidłowa dieta ma istotne znaczenie w skutecznym leczeniu cukrzycy i jest ważnym składnikiem terapii.
Poradnik zawiera wiele przydatnych wiadomości o żywieniu. Autorzy odpowiadają na pytania: co, ile i kiedy jeść. Z jakich produktów układać jadłospisy oraz jak przygotowywać smaczne i zdrowe posiłki.
Cennym uzupełnieniem książki jest podanie równoważnych wymienników artykułów spożywczych z ich wartościami energetycznymi i zawartością podstawowych składników pożywienia.
Stosowanie zaleceń specjalistów zapewni korzystanie z przyjemności dobrej kuchni, prowadzenie aktywnego trybu życia i dobre samopoczucie.
Rozdziały:
Część 1. Naukowe podstawy żywienia osób z cukrzycą Rozdział 1. Styl życia i żywienia – wpływ na leczenie cukrzycy i zapobieganie jej powikłaniom Rozdział 2. Składniki pożywienia Rozdział 3. Ile i co jeść. aby mieć dobre zdrowie. kondycje fizyczną i prawidłową masę ciała Rozdział 4. Optymalna masa ciała Rozdział 5. Odtłuszczanie ciała Rozdział 6. Żywienie tuczące Rozdział 7. Modyfikacje żywienia zależne od ciąży i chorób współistniejących z cukrzycą Rozdział 8. Podsumowanie i rekomendacje Część 2. Wszystko o wyborze produktów żywnościowych. unikaniu błędów i ocenie działań kulinarnych Rozdział 9. Sposoby wyboru produktów żywnościowych Rozdział 10. Samokontrola żywienia – sprawdzaj swoje rzeczywiste spożycie Rozdział 11. Środki chemiczne dodawane do produktów żywnościowych –bezpieczeństwo żywienia Część 3. Przepisy kulinarne Rozdział 12. Zanim przystąpimy do gotowania Rozdział 13. Przepisy na posiłki i potrawy oparte na listach produktów lub wymiennikach węglowodanowych Rozdział 14. Przykładowe jadłospisy Słowniczek terminów medycznych Alfabetyczny spis potraw
|