Osteoporoza dotyka osoby w wieku średnim i starsze. Często dowiadujemy się o jej występowaniu przy pierwszym złamaniu kości. Wtedy pojawia się problem zastosowania odpowiedniego leczenia, czyli przede wszystkim diety bogatej w składniki mineralne, które sprzyjają odbudowie nadwątlonej struktury kości.
Proponowane w tej książce przepisy są doskonałym uzupełnieniem codziennego, monotonnego i nieracjonalnego żywienia większości z nas.
Rozdziały:
Część ogólna Rola układu kostnego Osteoporoza Inne schorzenia narządu ruchu Dieta profilaktyczna i lecznicza w osteoporozie Zasady zdrowego żywienia Dobór środków spożywczych Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw Przykład tygodniowego jadłospisu
Część szczegółowa Napoje Chleb domowy Dodatki do pieczywa Zakwasy Zupy Dodatki do zup Potrawy z mięsa zwierzząt rzeźnych, drobiu i ryb Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb Potrawy jarskie Potrawy z warzyw i owoców Sosy Desery
Piśmiennictwo Spis potraw
|