Tytuł: | Podstawowe zagadnienia zarządzania produkcją Wydanie 3 | | Autor: | Bolesław Liwowski, Remigiusz Kozłowski | | ISBN: | 978-83-264-1428-2 | | Ilość stron: | 248 | | Data wydania: | 04/2011 (wydanie 3) | | Format: | 16.6x24.0cm | | Wydawnictwo: | Wolters Kluwer | |
| Cena: | 49.00zł | |
W książce zostały omówione wybrane zagadnienia związane z działalnością wytwórczą przedsiębiorstwa. Autorzy zwracają dużą uwagę na praktyczny aspekt przekazywanej wiedzy. Podkreślają wpływ różnych warunków na sposób wykorzystania teoretycznych uogólnień oraz akcentują konieczność dostosowywania ich do konkretnej sytuacji, w jakiej funkcjonuje przedsiębiorstwo.
W sposób przystępny i zrozumiały dla osób bez specjalistycznego wykształcenia w publikacji przedstawiono takie zagadnienia, jak:
• klasyfikacje procesów produkcyjnych, • struktura produkcyjna jednostek wytwórczych, • organizacja produkcji, • cykl produkcyjny, • przygotowanie produkcji, • jakość produkcji, • gospodarstwa wspomagające podstawową działalność produkcyjną, • wybrane aspekty kosztowe decyzji w obszarze produkcji, • planowanie przebiegu produkcji i sterowanie nim.
Rozdziały:
Część I. Wybrane problemy zarządzania produkcją
1. Proces produkcyjny Rola procesu produkcyjnego w działalności przedsiębiorstwa Wybrane klasyfikacje procesów produkcyjnych
2. Struktury produkcyjne jednostek wytwórczych
3. Organizacja produkcji Ujecie klasyczne i charakterystyki skali ilościowej produkcji Typy produkcji wyróżniane na podstawie cech organizacyjnych Elastyczność produkcji
4. Cykl produkcyjny Pojecie i ekonomiczne znaczenie cyklu produkcyjnego Systemy organizacji przepływu przedmiotu pracy Krzywa narastania kosztów
5. Przygotowanie produkcji Czynności składające się na przygotowanie produkcji Rozpoznanie zapotrzebowania, przygotowanie zbytu i serwisu Przygotowanie konstrukcyjne Przygotowanie technologiczne Przygotowanie organizacyjne Komputerowe wspomaganie przygotowania produkcji Wdrożenie Sekwencyjny i równoległy przebieg procesu przygotowania produkcji Koszty przygotowania produkcji i ich obniżanie
6. Jakość produkcji Jakość produkcji przemysłowej i jej ocena Jakość wzoru (typu) Jakość wykonania Trudności w wykorzystaniu walorów wyrobu Nakłady użytkownika a postrzeganie przez niego jakości Związek ekologiczności wyrobu z oceną jego jakości Organizacja kontroli jakości Systemy zapewnienia jakości Granice opłacalności podnoszenia poziomu jakości
7. Gospodarstwa wspomagające podstawową działalność produkcyjną Gospodarka materiałowa Gospodarka parkiem maszynowym Gospodarka narzędziowa
8. Wybrane aspekty kosztowe decyzji w obszarze produkcji Koszt a decyzje o wielkości i asortymencie produkcji Rachunek zwrotu kosztów a decyzja o uruchomieniu produkcji
9. Planowanie przebiegu produkcji i sterowanie nim Decyzje planistyczne w zarządzaniu produkcją Planowanie krótkookresowe w produkcji ustabilizowanej Systemy uruchamiania partii w produkcji przemiennej Planowanie krótkookresowe w produkcji jednostkowej i krótkoseryjnej Operatywne sterowanie przepływem produkcji przez stanowiska
Część II. Przykłady i zadania
|